Te întrebi cum să organizezi renovarea unei bai mici? Ești în locul potrivit, cu idei de amenajare și sfaturi utile. Pentru că o baie frumoasă și funcțională contează pentru tine și pentru familia ta.
Utilizează acești pași simpli pentru a-ți organiza fiecare etapă de renovare baie mica de apartament.
Iata cei 10 pasi inainte de renovare, sfaturi, si idei salvatoare
Vrei o baie nouă, dar te înspăimântă proiectul de amenajare?
Cauți inspirație să amenajezi baia rapid? Redecorarea unei băi de mici dimensiuni îți dă bătăi de cap?
Practic, renovarea unei băi moderne este o sarcină serioasă și uneori poate fi chiar complicată. Din acest motiv, o planificare atentă te va ajuta să previi greșelile costisitoare care apar atunci cand amenajezi o baie.
Așa că, ți-am trecut mai jos o listă cu pașii de urmat pentru a te pregăti de șantier. Dacă ai dificultăți sau confuzii, pune o întrebare sau lasă-mi un comentariu la articol.
1. Alege stilul de renovare baie mica
Începe prin a-ți evalua nevoile și alege stilul unei amenajari bai mici de apartament. Ține cont de nevoile familiei tale, deoarece acest lucru va avea o mare influență asupra designului și culorilor pe care le vei folosi într-o baie și a felului în care alegi să organizezi acest spațiu.
- Ai nevoie de o baie cu cabină de duș?
- Sau o baie de familie care necesită cada?
- Ce stil de design ai în vedere: modern? vintage? clasic?
- Vei folosi placi ceramice sau preferi o amenajare baie fara faianta?
- Care este mobilierul de baie potrivit și ce culoare alegi pentru el?
- Ce lumini folosești într-o baie mica?
Vezi alte întrebări și idei aici: Amenajare băi mici de bloc: 9 întrebări esențiale și sfaturi utile
Răspunsul tău la întrebări va influența alegerea schemei de culori, a modelului plăcilor ceramice, a obiectele sanitare și a mobilierului.
O baie completă implică o listă lungă de produse de cumpărat. Sunt importante atât elementele principale: cadă sau cadita de duș, chiuvetă și spațiu de depozitare, etc, cât și la cele de detaliu: suport pentru prosoape, oglindă, corpuri de iluminat, rafturi.
2. Cei 6 pasi de renovare baie mica
Odată stabilit stilul de amenajare, este important să înțelegi etapele amenajării și pași esențiali. Pentru asta, citește articolul TOP 6 Pași în amenajare baie (idei și sfaturi în 2023), în care am detaliat ce presupune fiecare etapă de amenajare și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.
Te rog, citeste si articolul Baie noua, fara stres: 3 Idei si sfaturi pentru amenajarea baii pentru a optimiza procesul de renovare.
3. Finalizeaza proiectul de design
Proiectul de design este extrem de important. Pentru a evita probleme mari ce pot apărea în șantier, este indicat să lucrezi cu un arhitect de interior sau designer de interior. Plus că, dacă tot faci baia, fă-o să-ti placă si sa fie practică.
Designul final va include planul și lista de cantități finală, tocmai de aceea este esențial să fie gata înainte de a începe lucrarile de amenajare. Cere arhitectului ca planul să conțină toate materialele necesare și să fie detaliat cu cantități și prețuri, pentru fiecare în parte.
4. Pregateste bugetul (+15% cheltuieli neprevazute)
Decizând în avans bugetul, vei putea prioritiza cheltuielile. Fă-ți un buget, ține-te de el și încearcă să fie cât mai realist. Evită să cheltuiești în exces, așadar asigură-te că iei în considerare toate aspectele proiectului băii, de la instalații sanitare și electrice, până la plăci de gresie, faianță și elemente de decor. Reține că poate fi nevoie să aloci o sumă de bani suplimentara pentru diverse elemente, ce pot apărea pe parcursul lucrării.
Sunt cazuri în care meșterii cu mai putină experiență pot face o listă de cumpărături cu materiale nepotrivite proiectului. Discută această listă cu arhitectul, pentru a evita cheltuieli inutile.
Descoperă lista de cheltuieli si costuri ascunse in amenajări de băi.
5. Contracteaza firma de amenajare
După ce dispui deja de proiectul de design al băii, ai nevoie de un constructor sau o firmă specializată in renovarea de băi.
Prospectează piața și caută furnizori potriviți nevoilor tale cu cel puțin 3 luni înaintea începerii șantierului. Discută informațiile practice pentru lucrare și află când este disponibil.
Ar fi util să găsești cel puțin 3 echipe de meșteri. În situația în care echipa contractată initial nu lucrează corect vei fi nevoit să aduci în santier echipe capabile să repare și să ducă la bun sfârșit lucrările din baie.
În ceea ce privește alegerea constructorului, ai două opțiuni:
- poți alege o firmă care se ocupă de toate aspectele, de la demolare și refacerea instalațiilor, până la montarea finisajelor și obiectelor sanitare noi;
- sau poți alege echipe individuale pentru fiecare etapă.
6. Comandă materialele speciale
Cu lista primită de la arhitect sau designer, vizitează showroom-ul sau magazinele online, pentru comandarea materialelor dorite. În cazul produselor care nu sunt pe stoc (precum corpurile preferate pentru iluminat baie), comandă-le din timp și verifică să fie livrate înainte de a începe șantierul. Eviti astfel întârzieri în amenajarea băii.
7. Cumpără materialelor aflate pe stoc
Urmând aceeași listă, cumpără toate materialele aflate pe stoc și asigură-te că vor fi livrate în timp util. Astfel, te asiguri că nu va trebui să-ți iei liber de la muncă si să alergi dupa materialele lipsă, in săptămâna cu șantierul.
8. Contracteaza o firmă pentru ridicarea molozului
Când vei desface faianta si gresia din baie, dar și după refinisare va rezulta, inevitabil, moloz.
Asigură-te că tu, sau constructorul pe care l-ai angajat, ați contractat o firmă pentru ridicarea molozului. În momentul semnării contractului cu aceasta, stabiliți de la bun început:
- termenele și condițiile ridicării molozului
- cine va transporta sacii de la șantier la mașină
- cum trebuie să depozitezi resturile ce pot fi reciclate
9. Eliberează baia înainte de santier
Înainte de a începere renovarea, asigură-te că ai suficient spațiu de stocare pentru obiectele pe care le vei păstra. Depozitează-ți lucrurile ferite de umezeală și praf, pentru a te asigura că nu se vor deteriora.
10. Protejează-ți casa de praf
Un ultim aspect de care vreau să ții cont este protejarea locuinței de praf. Achiziționează carton, folie și bandă scotch, pentru a proteja accesul până la baie. Acoperă pardoseala din casă cu mai multe straturi de carton pentru a evita deteriorarea ei. Acoperă, de asemenea, și obiectele de mobilier cu folie și fixează cu bandă scotch pentru o mai bună protecție.
Modele amenajare baie mica
Amenajarea unei băi de bloc sau de casa nu este deloc ușoară. Indiferent de stilul de design ales, asigură-te că selectezi materiale de calitate și potrivite stilului tău, deoarece, odată început proiectul, va fi costisitor să schimbi aspectul ulterior. Este necesar să ai un plan bine stabilit de la început, pentru a finaliza cu succes amenajarea băii.
Cauti idei amenajare baie?
Noi, echipa Baie la Pachet, vrem să facem renovarea băilor mai ușoară și ți-am pregătit o serie de modele de amenajari bai mici de bloc pe care le poți comanda online. Băile sunt livrabile in 4-5 săptămâni, gata de montaj (totul inclus: materiale, finisaje, obiecte sanitare si mobiliar, lumini si accesorii). Tu pe care îl preferi?