TOP 6 Pași în amenajare baie mică (idei și sfaturi în 2023)

Vine un moment în care simțim nevoia să ne reîmprospătăm băia. Dacă te pregătești de amenajarea unei băi mici, înarmează-te cu răbdare, deoarece renovarea băii poate aduce surprize neașteptate. De aceea, ți-am pregătit un ghid cu etape, persoane implicate și pașii de realizat în fiecare etapă de amenajare a băii mici de apartament, pentru că tu să fii mereu pregătit.

modele de bai-dus walk in
Model Singapore– model baie moderna din colectia baielapachet.ro

Băile mici pot fi o provocare pentru proiectare, dar ele oferă, o mare oportunitate de a fi creativ și de a profita la maximum de spațiul limitat. O baie mică bine proiectată poate fi atât funcțională, cât și modernă, făcând din ea un loc confortabil în care să te relaxezi.

Pentru că o baie frumoasă și funcțională contează pentru tine și pentru familia ta.

Iată care sunt etapele, pașii esențiali și cât durează amenajarea unei bai de bloc:

1| Proiectul de amenajare baie (design interior baie)

Proiectul de amenajare baie poate fi foarte copleșitor, mai ales dacă nu îți poți lua câteva săptămâni libere în care să cauți idei pe Pinterest și să alegi între miile de materiale disponibile în showroom-uri. Iată însă un truc: clarifică-ți ce dorești într-o baie de dimensiuni mici cu mult înainte de a începe lucrările. Vei evita astfel bătăile de cap nedorite!

Cu atâtea stiluri de amenajare ai de unde alege când amenajezi o baie!

Poți opta pentru un design modern, clasic, minimalist, vintage sau glamour; iar în funcție de decizie, iți poți selecta modele de gresie și faianță sau poti opta pentru o amenajare baie fara faianta, alegi mobilierul de baie, precum și obiectele sanitare cu care să-ți amenajezi spațiul. Odată ales un stil de amenajare, nu te abate de la el și caută idei de materialele care se potrivesc; altfel vei risca să faci un mix nereușit de culori și texturi.

Designul potrivit al băii va fi transpus într-o schiță clară (proiectul tehnic de amenajare baie) pentru a nu exista confuzii si probleme pe parcursul amenajării. Te vei asigura astfel că-ți vei iubi noua baie de îndată ce este finalizată.

Vei reuși astfel să economisești timp și să eviți greșeli costisitoare.

valencia-faianta-bej-baie-crem-cu-maro-faianta-baie-crem (2)
Model Valencia de baie crem cu maro din colectia baielapachet.ro

Persoanele implicate

Arhitect de interior sau designer – apelează la un arhitect sau designer pentru desenarea tuturor detaliilor viitoarei tale băi. Poți apela la un birou de arhitectură sau merge direct la un showroom, pentru a discuta cu designerii lor. Ce trebuie să știi este că, de cele mai multe ori, designerii de interior se concentrează pe aspectul estetic, în timp ce un arhitect de interior este specializat atât pe aspectul estetic cât și pe rezolvarea problemelor tehnice. De aceea îți recomandăm să lucrezi cu un arhitect specializat pe amenajări băi, dacă ai această opțiune.

Un arhitect specializat pe amenajări băi:

  • te va ajuta să înțelegi ce-ți dorești de la noua baie și să transpui această viziune în realitate
  • te va ajuta să selectezi cele mai bune finisaje, corpuri de mobilier, de iluminat, lavoare, culori, în funcție de stilul și bugetul tău
  • va observa posibile probleme care pot apărea în șantier și-ți va propune soluții cost-eficiente
  • va putea oferi soluții la probleme tehnice (sau de funcționalitate a spațiului) care apar în șantier, pe perioada montajului
renovare-baie-pret-costuri-renovare-baie
Model Oslo – placi ceramice cu finisaj lemn – colectia baielapachet.ro

La prima ta întâlnire cu arhitectul, îți recomandăm să ai temele făcute cu răspunsurile tale și întrebările pentru arhitect.

7 întrebări pentru tine:

  1. Îți dorești o baie amenajată și utilată după cele mai înalte standarde?
  2. Ce stil de amenajare baie preferi? Poți aduce poze de inspirație cu culori și texturi preferate.
  3. Preferi o baie cu cadă, cabină de duș sau duș walk-in?
  4. Dorești o vas de WC cu rezervor ascuns, sau cu rezervor la vedere?
  5. Vrei să montezi un vas de WC cu duș igienic sau preferi fără?
  6. Intenționezi să montezi o chiuvetă pe blat sau încastrată?
  7. De cât spațiu pentru depozitare ai nevoie?

7 întrebări pentru arhitect:

  1. Care este cea mai potrivită cromatică pentru o baie mică?
  2. Pereții și podeaua în băile mici: ce opțiuni ai?
  3. Mobilierul din baie: cum îl alegi?
  4. Alegerea corpurilor sanitare: ce este esențial?
  5. Unde va fi poziționată cada (dușul walk-in) în amenajarea unei băi înguste și lungi (sau băi pătrate)?
  6. Lumina în baie: ce opțiuni ai?
  7. Este scump să amenajezi baia?

Fiecare proiect este diferit și necesită o abordare unică. De aceea te încurajez să îți clarifici ce dorești de la noua baie și cum va răspunde aceasta nevoilor tale zilnice. Cu răspunsurile pregătite, vei putea discuta cu un designer sau arhitect de interior, pentru a schița planul de amenajare al băii tale.

baielapachet-amenajare apartament in bloc nou
Model baie personalizata – vezi toata colectia de bai personalizate

Ce trebuie făcut?

Pentru definitivarea designului băii, este esențial să urmezi câțiva pași. Te vei asigura astfel că totul decurge conform planului și nu vei întâmpina probleme pe parcursul amenajării.

  1. Crearea un moodboard al băii – moodboard-ul trebuie să includă un plan cu mostre de materiale, imagini cu mobilier și obiecte folosite în amenajare. 
  2. Alegerea materialelor și a obiectelor sanitare – materialele pot fi alese fie mergând la un showroom, fie folosind mostre de plăci ceramice și paletare de culori. Obiectele sanitare se aleg fie fizic în showroom dacă există disponibilitate, fie online.
  3. Verifică timpii de livrare – înainte de a începe etapa de amenajare baie, este necesar să te asiguri că dispui de toate materialele necesare. Există anumite situații, care pot îngreuna lucrările, precum:
    • se începe șantierul, însă nu dispui de materialele necesare pentru a continua lucrările. Șantierul se oprește, fapt ce întârzie termenul de închidere a lucrărilor, caz în care echipa de construcții se poate implica într-un alt proiect, și este posibil sa te amâne;
    • amenajarea unei băi durează în medie o săptămână, așadar o întârziere de 3-4 zile sau mai mult, îți poate da tot proiectul peste cap;
    • recomandarea noastră: la momentul începerii șantierului, să ai livrate toate materialele care vin la comandă (și nu sunt produse pe stoc).
  4. Proiectul detaliat de amenajare: include schițe și plan – la finalul etapelor de alegere al materialelor, obiectelor sanitare și verificarea timpilor de livrare, va trebui să ai deja un proiect detaliat de amenajare al băii tale mici, care să cuprindă:
    • plan de amenajare cu dimensiuni și cote (vedere de sus a băii) cu poziționarea obiectelor sanitare, poziționarea gresiei și faianței pe pardoseală și perete, precum și un plan cu amplasarea corpurilor de iluminat.
  5. Lista de cantități detaliată: include toate materialele cu cantități și prețuri.
    • lista de cantități detaliată pentru tot ce implică amenajarea, de la gresie, faianță și corpuri de iluminat, până la țevile de alimentare cu apă, robineți, cabluri pentru alimentarea cu curent a corpurilor de iluminat, chit, adezivi etc. Fiecare produs din listă va avea un cod de produs (acest lucru te va ajuta să știi ce trebuie să comanzi), cantitatea de comandat și prețul. O listă de cantități bine documentată va conține între 60-100 de produse.
    • EXEMPLU: pentru comandarea gresiei și faianței, arhitectul poate eficientiza costurile, calculând câte plăci ceramice intră în baie, iar în funcție de numărul de plăci ceramice, îți va putea spune câte cutii să cumperi.
    • ATENȚIE la calcul mp pentru suprafața băii – adaugă o pierdere de 5-15% în funcție de modelul plăcii ceramice. Pierderile sunt resturi din tăiere (de regulă, prima și ultima placă din rând).
  6. Începe căutarea unei firme de construcții pentru oferta de preț a lucrării de amenajare baie, în funcție de proiectul de design.

Cât durează?

Definitivarea designului băii, poate dura între 3-5 săptămâni, în funcție de cât de repede te vei decide asupra materialelor. La această perioadă, mai adaugă încă 1-5 săptămâni, perioadă necesară pentru a găsi constructorul potrivit.

Recomandări:

  1. Îți recomandăm să plasezi comanda pentru materialele folosite cât mai devreme, pentru a ajunge în șantier înainte de începerea lucrărilor.
  2. Comandă materialele imediat ce te-ai hotărât asupra designului. Dacă amâni amenajarea băii pentru câteva luni, este posibil să nu mai găsești anumite materiale (pot fi scoase din producție) sau să plătești mai mult pentru ele (se scumpesc).
modele gresie si faianta baie mica-baie completa la pachet
Model Barcelona – din colectia baielapachet.ro

2| Desfacerea finisajelor dintr-o baie

Desfacerea finisajelor din baia actuala, reprezintă o etapă obligatorie după definitivarea designului. Este important să eliberezi spațiul pentru refacerea instalațiilor sanitare și aplicarea noilor finisaje. Pentru astfel de lucrări nu ai nevoie de autorizație, dacă nu se modifică poziția pereților și a ușilor. Te rog, citeste si articolul Baie noua, fara stres: 3 Idei si sfaturi pentru amenajarea baii pentru a optimiza procesul de renovare.

Persoanele implicate

  1. Firma de construcții – pentru demolarea și desfacerea finisajelor băii, vei avea nevoie de ajutorul unei firme de construcții, contractată după definitivarea designului. 
  2. Firmă autorizată pentru colectarea și transportarea molozului – caută o firmă specializată și semnează un contract, pentru a te asigura că vei scăpa de molozul generat, în condiții sigure și legale.

Ce trebuie făcut?

În această etapă, va trebui să:

  1. Cumperi saci de rafie – vei avea nevoie de aproximativ 100-150 de saci în care să pui molozul. Aceștia se încarcă doar o treime, nu complet.
  2. Găsești oamenii care se ocupă de demolat (manopera) – pot fi din echipa firmei de construcții sau firma specializată doar în demolări. Tot ei vor depozita și molozul în sacii de rafie.
  3. Clarifici de la început cine se ocupă cu transportul sacilor de moloz din interiorul locuinței, până în zona de încărcare.

Cât durează?

Etapa de desfacere a finisajelor băii vechi durează între una și două zile.

Recomandări:

  1. Înainte de a începe etapa de demolare, protejează-ți casa. Acoperă pardoseala cu carton și mobila cu folii de protecție pentru a evita degradarea și încărcarea cu praf.
  2. La desfacerea gresiei și faianței, asigură-te ca este curățat și adezivul vechi. În situația în care după curățarea gresiei și adezivului vechi, șapa prezintă denivelări mari, este indicat să torni o șapă auto-nivelantă.
  3. Atenție la molozul rămas în urma demolării. Vei genera moloz atât în etapa de desfacere a finisajelor vechi, cât și la refinisarea băi. Pentru eficientizarea costurilor, poți chema firma de transport o singură dată, mai precis, la finalizarea lucrării.
modele gresie si faianta baie mica-8
Modelul London pentru baie dreptunghiulară

3| Refacerea instalațiilor sanitare, termice și electrice

Pentru a te asigura că noua baie este complet funcțională și eficientă, îți recomandăm să refaci de la zero instalațiile sanitare, termice și electrice. 

Persoane implicate

Refacerea instalațiilor băii poate fi făcută de firma de construcții contractată sau echipe specializate pentru acest tip de instalații.

Ce trebuie făcut?

În etapa de refacere a instalațiilor băii, va trebui să te asiguri că dispui de planul amenajarii, lista de materiale și prețul aproximativ al acestora:

  1. Planul amenajarii be baza căruia vor fi pozitionate toate obiectele din baie
  2. Lista de materiale necesare pentru această etapă îți va fi dată de instalatorii pe care i-ai angajat pentru proiect, după ce aceștia fac evaluarea la fața locului.
  3. Manopera pentru refacerea instalațiilor se calculează fie în funcție de numărul de obiecte instalate (lavoar, WC etc), fie preț per lucrare. Evită să plătești la zi sau la timpul de lucru. Clarifică exact ce este inclus în prețul oferit, de exemplu montajul obiectelor sanitare ((montarea bateriilor, a paravanului de duș, portprosopului, lavoarului). Dacă prețul pentru montajul acestora nu se regăsește, solicită o ofertă de preț și pentru montarea lor.

Cât durează?

De regulă, refacerea instalațiilor băii durează 1-2 zile, cel mai mult timp fiind consumat de refacerea instalațiilor sanitare.

Recomandări:

  1. Verifică poziția obiectelor sanitare pe perete
    • o instalație de apă greșit poziționată va putea conduce la imposibilitatea montării lavoarului, bateriei de duș sau a toaletei; 
    • de asemenea, prin poziționare, te asiguri că îți încap toate obiectele (chiuveta nu va fi poziționată peste vasul de WC sau peste duș).
  2. Asigură-te că cablul de alimentare a lămpii de la oglindă este poziționat conform proiectului.
  3. O greșeală des întâlnită este aceea că meșterii uită să tragă alimentarea cu curent pentru ventilatorul de la baie.
  4. Asigură-te că ai toate materialele necesare ÎNAINTE de începerea acestei etape, pentru a nu amâna finalizarea șantierului.
  5. Îți recomandăm să montezi o priză în vecinătatea oglinzii pentru feon, periuță electrică, aparatul de bărbierit etc – această priză are nevoie de o siguranța speciala în tabloul electric, așadar discută cu electricianul pentru a o realiza.
  6. Faceți proba tuturor instalațiilor înainte de a fi acoperite. 
lavoar baie-comanda-baie-la-pachet
Model baie personalizata – vezi toata colectia de bai personalizate

4| Pregătirea băii pentru finisare

Pregătirea băii este o etapă foarte importantă pentru ca finisarea să fie realizată fără greșeli. Această etapă presupune pregătirea corespunzătoare a pardoselii și pereților. Astfel, vei economisi timp și bani, evitând problemele ce pot apărea după finalizarea proiectului de amenajare a băii.

Persoanele implicate

Firma de construcții contractată se ocupă atât de pregătirea pardoselii și pereților, cât și a re-finisării băii.

Ce trebuie făcut?

  1. Se astupă toate golurilor rămase în urma executării traseelor de instalații.
  2. După caz, se îndreaptă pereții și pardoseala, se închid ghenele sau măștile cadrelor pentru lavoar sau pentru vasul de toaletă și se fac reparații la tavan dacă s-a intervenit asupra lui. 
  3. După îndreptarea pereților și a pardoselii, este foarte important să hidroizolezi toată pardoseala băii și toți pereții care întra în contact direct cu apa (indiferent ca vei avea cadă sau duș walk-in).
  4. Se aplică o banda hidroizolantă specială atât la îmbinarea pardoselii cu pereții, pe tot perimetrul băii, cât și pe verticală, în zona pereților care intră în contact cu apa.

Cât durează?

Pregătirea băii pentru finisare durează 1-2 zile, dacă dispui de toate materialele în șantier.

Recomandări:

  1. Dacă optezi pentru un dus walk-in, asigură-te că ai panta necesară pentru scurgerea apei spre rigolă. Aceasta este cea mai întâlnită greșeală, iar rezolvarea presupune intervenții costisitoare (precum demolarea si refacerea pantei sau montarea unei cadite de dus).
  2. Asigură-te că vei hidroizola pardoseala și pereții băii! Hidroizolația este absolut obligatorie pentru prevenirea infiltrării apei în stratul de suport. Astfel, te vei asigura că nu îți vei inunda vecinii.
valencia-faianta-bej-baie-crem-cu-maro-faianta-baie-crem (6)
Model Valencia de baie crem cu maro din colectia baielapachet.ro

5| Refinisarea băii mici de bloc (cu gresie și faianță)

Etapa de refinisare a băii cuprinde aplicarea gletului și montarea plăcilor ceramice. În acest punct, designul băii schițat în prima etapă, începe să prindă contur.

Persoanele implicate

Firma de construcții contractată se ocupă atât de pregătirea pardoselii și pereților, cât și a re-finisării băii.

Ce trebuie făcut?

  1. Aplică glet pe toate zonele ne-acoperite de ceramică, ÎNAINTE de a te apuca de montajul gresiei și a faianței (pentru a proteja plăcile ceramice de stropii de material care vor apărea în timpul lucrării).
  2. Ia în considerare ordinea de montare a lucrurilor:
  • montare gresie cu adeziv special; 
  • daca nu ai panta corecta pentru pentru scurgerea apei spre rigola, foloseste-te de adeziv pentru a da aceasta panta, altfel vei avea un mic lac de acumulare in propria baie, de fiecare data cand faci dusi.
  • montare faianță cu adeziv special;
  • se chituiesc gresia și faianța;
  • se acopera cu folie si carton gresia, faianta si usa;
  • se zugrăvesc pereții rămași liberi;
  • se montează plinta pe pereții unde este prevazută.

Cât durează?

Etapa de refinisare a băii, durează 2-3 zile, în condițiile în care dispui deja de toate materialele necesare.

Recomandări:

  1. În timpul montării gresiei și faianței, folosește distanțieri auto-nivelanți în defavoarea celor clasici, pentru un rezultat mult mai bun. 
  2. Folosește un adeziv potrivit pentru dimensiunile plăcilor folosite (vei găsi aceste informații în fișa tehnică a adezivului).
  3. Fii atent ca montatorii plăcilor ceramice să curețe adezivul de pe plăci imediat dupa montaj. Sunt materiale care atunci când nu sunt curățate la timp, rămân cu pete pe ele. 
  4. Nu lăsa lucrările neterminate, oricât de mici ar fi. Lucrurile nefăcute la timpul lor, vor rămâne așa ani de zile după încheierea proiectului. De exemplu, dacă amâni montarea plintei, e posibil să o amâni mulți ani, până îți reamintești și îți faci din nou timp de ea.
amenajare baie completa la pachet manchester
Model Manchester din colectia baielapachet.ro

6| Montaj obiecte sanitare, mobilierul (și lumina din baie)

 Montarea obiectelor sanitare și a pieselor de mobilier, este ultima etapă pentru reamenajarea băii tale moderne.

Persoane implicate

  1. Firma de construcții angajată pentru lucrare
  2. Echipele contractate separat:
    • echipele care s-au ocupat de traseele de instalații, se vor ocupa și de montarea obiectelor sanitare (chiuvetă, vas de toaletă etc), termice (radiator-port prosop) sau electrice (montarea corpurilor de iluminat);
    • echipa care a făcut mobilierul pe comandă va livra și monta aceste corpuri de mobilier.

Ce trebuie făcut?

  1. Se montează obiectele sanitare, mobilierul, ventilatorul.
  2. Se montează corpurile de iluminat (lampa de pe tavan și cea de la oglindă. Opțional poți avea lumină și la dulap).
  3. Se montează accesoriile de baie (suportul de prosop, agățătoarea de halat, peria de WC, polițe pe perete etc).

Cât durează?

Montarea obiectelor sanitare și a mobilierului, durează în medie 1 zi. Această perioadă este suficientă dacă ai obiectele deja comandate și livrate.

Recomandări:

  1. Șterge praful cu o cârpă + soluție acolo unde se va monta wc-ul, lavoarul sau dulapul (după montaj este imposibilă ștergerea prafului)
  2. Asigură-te că la îmbinarea dintre lavoar și perete sau dintre cada și perete, s-a folosit silicon pentru a împiedica infiltrarea apei.
design bai pe comanda-baie la pachet (5)
Model baie personalizata – vezi toata colectia de bai personalizate

Amenajezi baia? Iată 3 sfaturi pentru amenajarea unei băi

Iată 3 sfaturi practice și utile care-ți pot salva timp și bani:

1. Apelează la un arhitect

E posibil să nu te încânte idea să apelezi la un specialist pentru proiectul de amenajare baie mică dar cochetă. Însă, la final, vei vedea că o baie făcută fără arhitect, după îndrumările meșterului din șantier, poate fi mult mai scumpă decât ți-ai imaginat inițial.

2. Folosește materiale de calitate

Împreună cu arhitectul, decide cum să folosești bugetul inteligent. Alege materialele și obiectele sanitare de calitate acolo unde este esențial și optează pentru materiale mai ieftine acolo unde este posibil.

3. Lucrează doar cu meșteri care oferă contract

Știm foarte multe cazuri în care clienții au apelat la meșteri fară recomandare și au concediat cel puțin 2-3 echipe pe perioada lucrărilor. Sau, din nefericire, mesterii au fugit cu banii. Vei pierde astfel foarte mult timp și-ți vei mări nivelul de stres inutil. Chiar dacă îți ia mai mult timp, cere recomandări, sau mergi să vezi lucrări făcute de echipa pe care urmează să o contractezi. Si, intotdeauna, lucreaza cu mesteri care ofera contract si garantie!

Reamenajarea băii este o sarcină complexă. Însă atunci când știi ce ai de făcut, lucrurile se așează și devin din ce în ce mai clare. Ai nevoie de un plan bun, răbdare și dedicare. 

Scrie-ne în comentarii cum decurge amenajarea băii tale. Dacă ai întrebări despre etapele implicate discută direct cu arh. Alex la 0756.789.796 sau scrie-i la contact@baielapachet.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top