Definiție “Adeziv gresie si faianta”
Adezivul pentru gresie și faianță este un amestec pastos format din ciment, nisip, apă și aditivi speciali utilizați pentru a fixa plăcile de gresie sau faianță pe perete sau podea.
Rolul adezivului de interior
Un adeziv de calitate pentru placările din baie este esențial pentru:
- fixarea plăcilor ceramice pe poziție
- corectarea defectelor de planeitate: odată aplicat pe suprafața de montare ai un timp limitat în care poți poziționa, nivela și alinia plăcile ceramice, pentru un rezultat perfect.
Comanda adezivul potrivit
În funcție de plăcile ceramice
Este important să alegi adezivul potrivit în funcție de tipul și dimensiunea, forma și grosimea plăcilor ceramice folosite.
Unele plăci ceramice sunt mai grele decât altele sau au o suprafață mai rugoasă, astfel încât este important să alegi un adeziv care este adecvat.
Dimensiunea plăcilor ceramice este importantă deoarece aceasta afectează tipul și cantitatea de adeziv necesară și modul în care acesta este aplicat. Ca exemplu, pentru plăci ceramice mai mari, este mai potrivit un adeziv flexibil aplicat într-un strat mai gros (5mm), pentru a asigura o aderență suficientă.
În funcție de stratul suport
Adezivul trebuie să fie compatibil cu suprafața de montare și să se adere bine la aceasta, fie că sunt șape de ciment, beton, gips-carton, suprafețe placate cu gresie veche. Caută astfel adeziv pentru tipul de suport din baia ta:
- suprafețe mai puțin poroase sau mai netede (neabsorbante)
- suprafețe poroase (absorbante)
Pentru spații umede
În plus, baia este un spatiu cu umiditate crescută. De aceea, folosind adezivul potrivit vei fi sigur că plăcile ceramice vor fi fixate în mod corect și stabil pe suprafața de montare, rezistând la schimbările de temperatură și la umezeală.
În caz contrar, plăcile pot să se desprindă de pe perete sau de pe podea, ceea ce poate duce la deteriorarea suprafețelor sau la apariția unor probleme de siguranță.
Coduri pe eticheta adezivului
Pentru a alege corect un adeziv îți recomand să citești fișele tehnice corespunzător.
Noi, la Baielapachet.ro, folosim cu succes Adesilex P9 de la Mapei (vezi fișa tehnică) un adeziv pe bază de ciment îmbunătățit (C2), fară alunecare (T) cu timp deschis extins (E) care se lucrează ușor și poate fi folosit în spații umede.
Însă nu-i ușor să citești etichetele tehnice, dacă nu știi câțiva termeni. Așa că, atunci când vei citi fișa tehnică, iată ce trebuie să știi despre coduri:
„C” – indică materia de bază a adezivului (în cazul acesta: cimentul)
„C1” – indică un „ciment standard”, fără aditivi
„C2” – indică „ciment îmbunătățit” cu aditivi care îi sporesc lucrabilitatea și aderența
„R” – indică “rășină”, în cazul adezivilor epoxidici
„D”– indică adezivi în dispersie apoasă
„F” – indică adezivi cu întărire rapidă, care permit utilizarea suprafeței placate in 2-3 ore
„E” – indică adezivi cu timp deschis extins, care nu se întăresc rapid și care-ți permit ajustarea poziției sau corectarea aliniamentului plăcilor ceramice pentru o perioadă mai mare de timp.
„T” – indică adezivi fără alunecare (tixotropici) pentru placarea pe suprafețe verticale
„S1” – indică adezivi elastici
„S2” – indică adezivi cu grad crescut de elasticitate
5 Pași pentru aplicare adezivi
Mai jos voi reda pașii exacți pentru aplicarea adezivului Adesilex P9, extrași din fișa tehnică a produsului. Așadar, tu ar trebui să găsești pasi similari în fișa tehnică a adezivului ales.
Pasul 1: Pregătește stratul suport
Toate straturile suport, pe care se va aplica adeziv trebuie să fie plane, compacte, solide, fără urme de grăsimi, uleiuri, vopsea, ceară etc.
Pasul 2: Prepară amestecul
- Amestecați Adesilex P9 cu apă curată până se obține o pastă omogenă, fără aglomerări. Se lasă 5 minute de repaos, după care se amestecă din nou.
- Utilizați 31-33 părți de apă la fiecare 100 părți de Adesilex P9 gri sau alb, echivalentul cu 7,75-8,25 litri de apă la fiecare 25 kg Adesilex P9 gri sau alb.
- Amestecat în acest fel, timpul de punere în operă a amestecului este de aproximativ 8 ore.
Pasul 3: Aplică pasta adezivului
Adesilex P9 se aplică pe substrat cu o spatulă dințată. Pentru a alege spatula potrivită, se va urmări ca spatele plăcilor ceramice să fie acoperit cu mortar adeziv în proporție de cel puțin 65-70%, când montarea se execută la pereți sau pentru trafic ușor la interior.
Pentru a asigura adezivului o aderență bună, se întinde un prim strat subțire de Adesilex P9 pe suport cu partea lisă a spatulei și imediat se aplică grosul adezivului cu spatula dințată aleasă în raport cu tipul și dimensiunea plăcilor.
Pasul 4: Montează placile ceramice
Plăcile ceramice nu se udă cu apă înainte de aplicare; numai în cazul în care spatele plăcilor este foarte prăfuit, se curăță rapid cu apă curată.
Plăcile de finisaj se montează presându-le bine cu mâna, astfel încât să se asigure contactul optim cu adezivul.
Timpul deschis (perioada de timp în care adezivul întins pe suport are aderență la plăcile ceramice) în condiții normale de temperatură și umiditate este de cca. 30 minute.
Plăcile ceramice montate cu Adesilex P9 nu trebuie spălate timp de cel puțin 24 ore de la punerea în operă.
Pasul 5: Chituiește și etanșează rosturile
Rosturile se chituiesc după un timp de 4-8 ore la pereți și 24 ore la pardoseli, de la instalarea plăcilor, cu chituri MAPEI pe bază de ciment sau epoxidice, disponibile într-o paletă largă de culori. Rosturile de dilatație se vor etanșa cu etanșanți adecvați MAPEI.
Evită reparațiile inutile
Am observat că uneori, atunci când se renovează băile, se acordă mai puțină atenție calității materialelor principale utilizate în procesul de renovare, cum ar fi faianța, gresia și adezivul pentru placare. Deși este o greșeală frecvent întâlnită, vreau să ții cont că aceste materiale sunt esențiale pentru un finisaj durabil și de încredere!
Crede-mă, nu vei vrea să-ți repari baia la fiecare 1-2 ani.