Tati, vreau la baie.
Mamiiii, vino repede, apa frige.
Nu ajung la periuta de dinti!!
Nu pot sa deschid dulapul.
Iata doar cateva probleme care iti pot da batai de cap daca baia nu este suficient de ingenios si practic amenajata ca sa poate fi folosita usor de cei mici. Oferindu-le celor mici propriul lor spațiu în baie, îți păstrezi tu puțină intimitate, iar lor le acorzi independență și responsabilitate. In plus, e o modalitate minunată de a le permite să-și dezvolte autonomia într-un mediu sigur și adaptat lor.
![amenajare-baie-mica-baie completa pachet](https://baielapachet.ro/wp-content/uploads/amenajare-baie-mica-baie-completa-pachet.webp)
Amenajare baie pentru copii (accesorii, protectie, materiale)
Folosirea baii de catre copii poate fi un lucru care iti pune rabdarea la incercare. Nu e suficient sa ai o baie spatioasa; trebuie sa fie una si prietenoasa, si practica. Vrei ca pe masura ce cresc, copiii tai sa se descurce fara probleme in baie, sa aiba grija cum se cuvine de igiena lor, sa invete sa fie ordonati, iar felul in care arata baia lor poate face o diferenta enorma in atingerea acestor obiective.
Iata cateva idei care te pot ajuta sa le amenajezi o baie sigura, confortabila si simplu de utilizat.
Solutii practice – amenajare baie copii
- un scaun cu trepte. Acesta o sa-i permita copilului sa ajunga la diverse lucruri fara sa se intinda prea mult si fara sa se catere pe suprafete nesigure. Daca mai multi copii folosesc baia, atunci ar trebui sa ai mai multe astfel de scaunele.
- mobilier cu rafturi deschise. Copiii pot vedea totul si vor sti unde sa gaseasca diverse lucruri. In spatiul suplimentar poti depzoita jucarii sau articole de toaleta pe care vrei ca cei mici sa le aiba la indemana.
- cuiere organizatoare la inaltime mica. Pot fi folosite pentru prosoape, halate si alte obiecte personale. Ajuta la organizarea si sortarea lucrurilor si in plus ii responsabilizeaza pe cei mici.
- imbracarea peretilor in faianta. Cei mici pot deteriora peretii baii cu stropi, bataia cu spuma si dezordine generala. In plus, astfel poti evita formarea mucegaiului.
- obiecte sanitare joase – chiuveta mai jos, toaleta mai joasa, un dus reglabil pe inaltime, un raft la indemana, oglinda in care cel mic sa se reflecte usor fara sa fie nevoit sa se ridice pe varfuri. Toate acestea fac ca baia sa fie mai usor de folosit de catre copii incepand chiar de la 2 – 3 ani.
- dulapuri de organizare. Evita dezordinea din baie prin eliberarea blaturilor si amplasarea dulapurilor de perete sau in sertarele de sub blat.
- blat de baie rezistent. Blaturile din marmura si granit se pateaza si se zgaraie usor. In schimb, cel din quartz este mai rezistent si isi pastreaza aspectul frumos in timp.
- chiuveta de baie dubla. Daca ai 2 sau 3 copii care impart aceeasi baie, inevitabil apare haosul. Un lavoar dublu permite celor doi copii sa se spele pe dinti in acelasi timp.
- butonul de tras apa. Unele toalete sunt greu de folosit, cu butoane greoaie care sunt practic imposibil de actionat cu degetele copiilor mici. Butonul ar trebui sa fie suficient de moale si simplu de apasat.
- alege elemente si materiale usor de curatat – gresie mai inchisa la culoare, inox/ crom pentru robinete si corpuri de iluminat (ascund urmele de apa si amprentele), covor antiderapant de nuanta mai inchisa, scaun de baie simplu din plastic dur.
Siguranta in baia copiilor
- Pardoseala anti-alunecare. Placile antiderapante minimizeaza riscul de alunecare, cadere si accidente in baie. Cu toate astea, copiii mici trebuie in continuare supravegheati in baie.
- Senzori de temperatura pe robineti si la dus. Acest lucru ii protejeaza pe cei mici de arsuri. Poti monta dispozitive care controleaza temperatura apei prin restrictionarea debitului cantitatii de apa fiarta.
- Dulapurile de la inaltime. Acestea pot fi folosite pentru medicamente, detergenti si alte obiecte periculoase pentru cei mici (inclusiv epilatoare, bigudiuri electrice si aparatele de ras daca folositi baia la comun).
- Bare de sprijin. Pot fi utile pentru evitarea alunecarilor si caderilor (la dus, in apropierea toaletei, dar si pentru organizarea prosoapelor la indemana).
- Finisaje blande incorporate in instalatiile sanitare. Evita colturile sau marginile ascutite, parti metalice care ies in afara. Alege ceramica de baie cu forme rotunde si netede.
Cadita sau dus in baia copiilor? Ce vei alege?
Poate ca elementul cel mai proeminent din toata baia copiilor va fi cada sau dusul pentru imbaiere. Fiecare varianta vine cu anumite avantaje si puncte slabe.
Cada in baia copiilor
- o baie cu cada poate fi de mare ajutor in special in cazul copiilor mici (0 – 2/ 3 ani)
- este ideala pentru joaca si jucarii de baie
- perfecta pentru spuma groasa si “imbaiere cu orele”
- o cada plina si un copil energic? Pregateste-te de apa pe jos, stropi pe oglinda si pereti.
- mai putin potrivita pentru copiii mici carora nu le place sa faca baie.
Dus cu cabina
- dusul cu cadita si cabina este o varianta mai buna, daca baia are dimensiuni mici
- este mai practic pentru copiii de peste 3 ani
- permite mai multe sesiuni scurte de imbaiere in fiecare zi (mai ales in cazul copiilor mici care se murdaresc foarte des cand picteaza, se joaca in curte, au tot felul de activitati senzoriale)
- poti sa intri usor cu cel mic la dus ca sa-l speli rapid dupa masa ori cand se murdareste in curte (cade intr-o balta, s-a tavalit in noroi, s-a jucat cu pisica sau cainele murdar)
- poti sa intri la dus cu premergatorul copilului
Dus walk in fara prag
- dusul walk-in minimizeaza riscul de impiedicare de prag si cadere accidentala
- dusurile fara usa ofera acces rapid si imediat in zona de dus (spatiul nu mai e asa ingust si nu alimenteaza anxietatea pe care unii copii mici o au fata de dus si baie)
- paravanul de sticla face baia sa para mai mare si mai prietenoasa pentru copii
- permite o intrare sigura, simpla, chiar si pentru copiii mici, de peste 2 – 3 ani care nu au echilibrul complet dezvoltat (sau care sunt deseori tentati sa se cocoate pe toate elementele mai inalte)
- din joaca sau neatentie, copiii pot iesi accidental din zona de imbaiere, iar apa poate ajunge usor in restul baii (ceea ce poate provoca formarea si dezvoltarea mucegaiului)
- e mai simplu de curatat si de intretinut
- cei mici pot sa intre si sa iasa fara probleme din dus (cei mai mari, chiar si fara ajutorul unui adult)
- o baie pentru copiii de orice varsta (se va dovedi practica si pe masura ce copilul creste).
Dus clasic cu prag
- pragul la dus walk-in retine apa in interiorul cabinei, prevenind scurgerea in exterior
- daca este prevazut si cu usa, chiar daca copiii directioneaza dusul in toate partile, apa ramane in cabina, fara sa stropeasca peretii sau alte obiecte
- ajuta la mentinerea pardoselii uscate in baie si ofera o mai mare siguranta
- poate fi o problema pentru copiii mici, cu mobilitate mai rigida
- este mai greu de curatat decat dusul walk-in (pentru ca are colturi si margini)
Amenajarea baii pentru cei mici trebuie sa fie si distractiva
Nu in ultimul rand, baile mici ar trebui sa fie si un spatiu distractiv, creativ, placut si vesel. Deci, lasa-i si pe ei sa participe la procesul de design, sa aleaga culorile, animalele sau modelele lor preferate pentru desenele de pe pereti, de pe usa ori perdeaua de dus sau de pe pardoseala.
Esti pregatit sa incepi proiectul pentru baia copiilor tai? Si vrei sa fii sigur ca faci cele mai bune alegeri? Atunci, contacteaza-ne si hai sa cream o baie perfecta pentru cei mici.