Ți-ai cumpărat recent un apartament sau simți că trebuie să schimbi ceva în casa actuală? Amenajează-ți baia!
Cu toții știm că baia este unul dintre cele mai personale spații din casă. Acolo ziua cea nouă capătă culoare. Însă, țin să-ți amintesc că, baia nu este doar un spațiu, este o stare de evadare din lumea exterioară și un sentiment de bine cu care să-ți începi ziua. Indiferent dacă preferi un design simplu, minimalist sau un refugiu luxos, asemănător unui spa, baia este spațiu de relaxare și stare de bine.
Cât de mică este baia mică?
Înainte să vorbim de stiluri de amenajări băi mici de apartament și să îți arăt câteva modele de băi interesante, hai să trecem în revistă ce este o baie mică. Am inclus aici și câteva sfaturi pentru amenajarea unei băi, de care să ții cont pentru a evita situații stresante, timp pierdut și cheltuieli inutile.
Mulți proprietari își neglijează băile, având impresia că nu se merită să depună efort în decorarea acestui spațiu mult prea mic. Ești de aceeași parere?
> O baie mică, beneficii mari!
Nu ignora o baie de dimensiuni mici, când beneficiile sunt atât de mari atât pentru tine cât și pentru cei dragi! Cu o atenție la detalii și profitând de tot spațiul de care dispui te vei surprinde spunând “Wow” în fiecare dimineață.
Din păcate, majoritatea furnizorilor de materiale îți prezintă idei de amenjare băi cu dimensiuni prea mari, departe de dimensiunea băilor mici de bloc. De aceea, vei vedea des situații când un proprietar cumpără un ambient de baie mică și, la final, rămâne dezamăgit că baia nu arată ca-n showroom.
> Dimensiunile unei băi mici
În Romania, o baie standard de bloc are suprafețe între 3,2mp și maxim 4,5mp cu forma pătrată sau dreptunghiulară. Dacă locuiești într-un ansamblu rezidențial nou este posibil să ai o cameră de baie mai mare, însă din dorința de a maximiza profitul, dezvoltatorii blocurilor cu apartamente sunt, în mare parte, în favoarea băilor de mici dimensiuni.
Sfaturi utile
Iată ce trebuie să știi înainte de amenajarea băii de 3-4mp.
> Băile din showroom
Băile prezentate în showroom sunt făcute să arate bine în spații mai mari de 6-8mp. Chiar dacă iei materialele și obiectele sanitare preferate, riști să pleci acasă cu o imagine minunată, ca apoi să realizezi că noua ta baie este înghesuită.
> Băi “de Pinterest”
În mai toate amenajările de băi de pe Pinterest, spațiile nu sunt doar generoase, dar au și conformație diferită de băile noastre de bloc. Înainte de a-ți cumpără obiectele sanitare și piesele mobilierului din baie, asigură-te că îți încap toate pe poziția potrivită și îți rămâne suficient spațiu de mișcare. Nu este plăcut să-ți instalezi un duș walk-in daca intrarea în cabina de duș este obturată de vasul de WC.
> Culori și materiale
Culorile și materialele din ambiente pot arăta diferit în baia ta, pentru că spațiul tău este luminat diferit. Ia câteva mostre de gresie și faianță cu tine acasă și vezi dacă te mulțumește alegerea făcută. Dacă vrei să testezi materialele ceramice folosite în băile noastre, comandă o mostră gratuită (vei plăti doar livrarea) și așează-le în baie pentru câteva zile, până vei știi ce model să alegi.
Întreabă arhitectul care-ți va proiecta baia despre culori și materiale potrivite pentru amenajări băi mici de apartament. Citește aici alte 9 întrebări esențiale pentru amenajare baie.
> Baie pătrată sau dreptunghiulară?
Un model de baie pătrată nu va arăta la fel într-o baie dreptunghiulară. În plus, pe lângă dimensiunile diferite, este un aspect tehnic de care trebuie să ții cont: băile pătrate și cele dreptunghiulare au ghenele poziționate diferit. Iar dacă te îndrăgostești de un model de baie dreptunghiulară, acest model nu se va potrivi într-o baie pătrată fară ajustări serioase.
> Sfaturi de la meșteri
Te-ai apucat de amenajarea băii, dar observi că vasul de toaletă este prea aproape de perete iar chiuveta puțin mai jos decât îți este comfortabil? Nu îți face griji. Aceste amenajări băi mici de apartament vin întotdeauna cu provocări care merită soluționate de un specialist. Vei avea de câștigat dacă alegi să lucrezi cu un arhitect înainte de a-ți cumpără obiectele din baie, în loc să speri că soluțiile și sfaturile meșterului care-ți reface instalațiile sau montează gresia vor repara situația în care ai ajuns.
Alege să îți amenajezi baia mică corect
Chiar și cu o baie de mici dimensiuni poți obține un spațiu funcțional pentru o rutină zilnică mai plăcută. Nu-ți face griji! Sunt diferite modele de băi mici la care te poți gândi sau, dacă nu ai timp să faci research pe Pinterest și să alegi după materiale, poți alege o baie desenată de arhitect și livrată la pachet în 4 săptămâni.
Modele de gresie și faianță potrivite, obiectele sanitare, baterii pentru baie, mobilierul de baie ales, luminile și accesoriile necesare vor transforma spațiul unei băi și vor oferi confortul cu care să te răsfeți în fiecare zi.
Așadar, hai să vedem câteva stiluri de amenajare și modele de băi mici, pentru a-ți stârni inspirația.
1 | Modele băi moderne
Modelul de baie modernă mică este în tendințe de ani de zile și reprezintă o soluție rapidă pentru amenajarea unei băi de dimensiuni mici în care să te relaxezi zi de zi. De asemenea, băile moderne sunt adesea practice și funcționale, creând o atmosferă caldă în casa ta.
Iată câteva idei pe care să le folosești într-o amenajare baie mica:
- linii curate, drepte, forme simple și geometrice ce domină peisajul;
- tonuri de alb și gri pentru a crea un mediu neutru;
- forme, texturi și culori, așezate ordonat sau răspândite aleatoriu;
- soluții inteligente pentru depozitare și mobilă cu aspect natural, ce imită lemnul;
- robinete minimaliste;
- chiuvete pe blat sau integrate în blat;
- duș walk-in.
2 | Modele de băi clasice
Amenajarea unei băi clasice este bogată în decorațiuni și se caracterizează prin eleganță și obiecte de calitate. Liniile curate, uneori drepte, alteori sinuoase îl fac o alegere excelentă atunci când dorești un aspect modern, dar atemporal.
O baia mică clasică te va încânta prin:
- culori neutre, de preferință alb, bej, crem, bleumarin;
- mobilier și accesorii din materiale naturale, clasic și elegant, de epocă;
- podea din gresie ce imită lemnul sau texturi clasice (fagure de miere);
- plăci ceramice mari cu aspect de marmură albă sau, din potrivă, plăci de dimensiuni mici colorate;
- cadă de baie cu linii simple, uneori cu picioare elegante;
- corpuri de iluminat poziționate atât pe tavan cât și în stangă / dreapta oglinzii;
- oglinzi mari și impresionante, cu ramă care iese în evidență;
- lavoare cu linii curate, cu sau fără piedestal;
- robineți și accesorii din fier sau cupru, convenționale, două mânere.
3 | Stilul minimalist în amenajări băi mici de apartament
Minimalismul in amenajări băi mici de apartament se concentrează pe simplitate și funcționalitate. Designul este curat și elegant, încorporând mobilier și accesorii moderne. Băile minimaliste, adesea cu dus walk-in sau cada freestanding sunt cunoscute pentru simplitatea lor. Acest lucru face ca băile să pară mai mari și mai curate. Optează pentru o baie minimalistă în care totul funcționează împreună, fără a fi prea încărcat.
Concentrează-te pe elemente precum:
- culori neutre (predominant sunt albul și negru, precum și combinații între acestea);
- feronerie din crom periat;
- iluminat minimalist și design simplu;
- fără accesorii mari și abundente;
- corpuri de mobilier funcționale;
- accente de lemn pentru o atmosferă primitoare.
4 | Amenajare baie vintage
Alege modele de băi vintage pentru un aspect special, care nu se va demoda niciodată! O simplă cadă sau duș walk-in alături de un lavoar cu design special și o oglindă vintage îți vor transforma spațiul băii. Pentru un plus de caracter, folosește plăci cu aspect vintage în jurul zonei de duș.
Elementele des întâlnite în stilul vintage pentru amenajarea băii, sunt:
- culori pastelate, precum alb fildeș, galben muștar, verde vintage;
- tapet cu elemente florale, pentru o atmosferă din trecut;
- gresie hexagonală și plăci din marmură;
- chiuvetă cu piedestal;
- cadă de baie cu picioare sau duș;
- robinetele din cupru, fier, nichel sau alamă;
- corpuri din lemn cu nuanțe în tonuri de pământ;
- oglinzi cu ramă cu aspect antichizat;
- candelabre în locul corpurilor de iluminat moderne.
5 | Amenajarea unei băi îndrăznețe
Libertatea constă în a fi îndrăzneț! Exprimă-ți personalitatea și crează un spațiu interior în care să simți că te relaxezi cu stil.
O astfel de amenajare poate folosi:
- podea cu gresie albă tip metro-style, plăci mari sau plăci hexagonale negre;
- gresie și faianță texturată;
- finisaje metalice;
- corpuri de iluminat negru mat;
- culori puternice sau o explozie de culori;
- accesorii îndrăznețe pentru un aspect vizual surprinzător.
6 | Modele de băi amenajate glamour
Vrei să adaugi o notă de lux băii tale? Te-ai săturat să vezi același lucru în fiecare zi? Combinând rafinamentul și opulența, vei crea un spațiu care este atât primitor, cât și luxos. În general băile, de lux au tendința să fie prea încărcate. Îți voi arăta însă câteva idei care combină simplitatea finisajelor și obiectelor sanitare cu accesorii care crează aspectul “glamour”.
Atunci când amenajezi o baie glamour:
- folosește marmură sau gresie ce imită marmura, pentru a crea o impresie de eleganță și lux;
- inserează culori mate și lucioase, intense, imprimeuri cu frunze tropicale, flori și păsări;
- alege accesorii argintii, aurii sau din cristal;
- folosește oglinzi mari, cu rame bogate;
- alege aplice de perete și corpuri de iluminat din cristal;
- include mobilier cu finisaje decorative neobișnuite și panouri frontale strălucitoare.
Modele “La Pachet” pentru băile mici
Știm! Când vine vorba de amenajarea unei băi mici, e ușor să cauți poze pe Pinterest sau să ceri sfaturi meșterului!
Pentru o amenajare reușită însă este nevoie nu doar de bun gust, ci și de un ochi atent la design și detalii.
În plus, nu omite să alegi un tip de amenajare potrivit pentru o baie pătrată sau o baie dreptunghiulară. Ai în vedere că, o greșeală de design într-o baie mică te-ar putea costa timp și bani și ar putea rezulta într-un spațiu irosit. De aceea, nu ezita să folosești un arhitect în amenajarea băii, sau să alegi o soluție de baie completă din colecția noastră de băii.
> Ce stil alegi pentru amenajarea unei băi mici de bloc?
De la clasic, modern sau minimalist, până la vintage, îndrăzneț sau glamour, am selectat câteva idei de amenajare, gândite de arhitectul nostru Alex Petrea, pentru tine.
În cele din urmă, amintește-ți că baia nu trebuie să fie doar practică, ci și atractivă. Investește în corpuri de mobilier, obiecte sanitare și accesorii de calitate, pentru a-i oferii băi tale un caracter unic. Orice stil ai decide, cu siguranță te vei bucura de noul tău spațiu.