Amenajarea unei băi mici cu un buget foarte mic poate fi asemănată cu asamblarea unui puzzle complex… cu piese lipsă. Fără resurse financiare adecvate, vei fi limitat în alegerea materialelor și finisajelor potrivite și vei avea dificultăți în a realiza o imagine finală completă și satisfăcătoare.
Din experiența îți spun că atunci când iau în calcul amenajarea băii (chiar și una de dimensiuni mici), multe persoane se gândesc doar la faianță, gresie și obiectele sanitare. În realitate, un buget trasat corect de un arhitect, pentru materiale de calitate, va include mai multe costuri.
Buget amenajare baie mica
Acesta este un motiv pentru care am creat împreună cu Alex, arhitectul tău de la Baielapachet, o listă de cumpărături și prețuri. Ca să-ți poți face o părere cât mai bună asupra bugetului necesar pentru renovarea băii tale mici.
O să găsești această listă pe care am trecut bugetul estimat pentru gresie, faianță și adeziv, pentru lavoar și baterie, cadă sau paravan de duș, baterie de cadă sau duș, vas WC cu capac și rezervor. Cel mai probabil și tu te gândeai la acestea, iar conform bugetării noastre, ai putea să te încadrezi cu ele în aproximativ 12 500 – 15 000 lei. Dar, stai – să știi că asta nu e tot.
Mai există câteva elemente importante la care este foarte posibil să nu te aștepți și aici mă refer la:
- materialele pentru finisarea pereților
- materialele pentru hidroizolația zonei de duș sau cadă
- corpuri de iluminat
- accesorii pentru duș și lavoar
- accesorii de baie (știi tu, lucruri mărunte, dar care asigură funcționalitatea în baie – bara de prosop, suport de hârtie igienică, perie WC etc.)
Riscuri renovarea baie ieftină
Ce riscuri? De proastă calitate. De nefuncționalitate. De probleme peste probleme, la care nu te-ai fi gândit. Și la cheltuieli suplimentare.
Dacă ne întrebi pe noi, pentru renovarea unei băi mici ar trebui să aloci peste 25 000 de lei. Sub acest prag, vorbim deja de subestimarea cheltuielilor de renovare și posibil de materiale de calitate îndoielnică, lipsă de accesorii noi pentru baie și altele.
Dar, dacă tot îți doreai de ceva timp o baie nouă, oare nu e păcat să nu faci un plus de efort financiar ca să te asiguri că la final toate-s bune? Până la urmă, nu-ți renovezi baia în fiecare an. Ca să nu mai spunem că dacă renovarea este făcută de mântuială, garantat o să te trezești cu cheltuieli neprevăzute, când îți este lumea mai dragă.
Un buget rezonabil este esențial pentru amenajarea unei băi mici, deoarece permite obținerea calității, funcționalității și esteticii dorite. Resursele financiare adecvate asigură o renovare completă și de calitate, oferind o baie plină de confort și satisfacții pe termen lung. Deci, chiar este nerealist să te gândești că dacă ai o baie mică de renovat, automat și cheltuielile vor fi mici. Ca să te bucuri de o baie mică și confort mare, ai nevoie de un buget decent, rezonabil și realist pentru o renovare cu adevărat reușită.
Arhitect pentru amenajare
Aaaa… și încă ceva. Când nu ai ajutorul unui arhitect care să bugeteze cât mai bine pachetul complet pentru amenajarea unei băi mici (și să aibă în vedere un raport bun calitate – preț), din nou cresc riscurile să scoți mai mulți bani din buzunar:
- pe lucruri de o calitate subredă, pe care nu le vei folosi până la urmă (când nu ai o viziune clară despre cum va arăta baia ta, s-ar putea să te trezești cu 3 corpuri de iluminat principale luate la un fel de promoție doar pentru că nu ai știut exact care va da mai bine în baia ta)
- sau chiar pe materiale cumpărate în plus (pentru că nu ai făcut corect calculul materialelor necesare). Ai luat dintr-o parte, ai pus în alta şi la final ţi-ai renovat baia doar pe jumătate pentru că nu ţi-au mai ajuns banii.
Este prea scump sa renovezi ieftin
Dacă ai un buget prea mic și mai mergi și pe bâjbâite cu tot ce presupune amenajarea, nu are cum să fie de bine. Reține asta:
- Amenajare baie mica cu buget foarte mic -> sacrificarea calității și durabilității materialelor -> costuri suplimentare pe termen lung.
- Baia este un spațiu expus umidității și temperaturilor ridicate. Dacă materialele sunt de calitate slabă, suprafețele se pot deteriora rapid -> cheltuieli suplimentare pe reparații și înlocuiri.
- Variante de finisare cu bani puțini (faianță, gresie, robinete, corpuri de iluminat) -> aspect ieftin și durabilitate compromisă.