Duș walk-in: o soluție salvatoare pentru băile mici de bloc!

Te nemulțumește baia mică de bloc, îngesuită și neprimitoare în care să îți începi diminețile? Crezi că amenajarea unei băi mici este imposibilă? Un duș walk-in (cabina dus walk in) oferă o soluție salvatoare, ce adaugă funcționalitate și un sentiment de lux întregii încăperi. Din fericire, nu ai nevoie de un spațiu mare pentru a face ca această soluție să funcționeze. Un duș walk-in este în tendințe și îți va permite să îți pui amprenta asupra băii.

amenajari-bai-cu-dus-dus-walk-in-modele-bai-moderne-paravan-sticla-dus
Modelul Barcelona pe care îl poți găsi în colecția noastră de băi mici.

În acest articol, te invităm să vorbim despre ce este un duș walk-in și cum să îl alegi să se potrivească în baia ta mică. Îți vom arăta și câteva idei creative, care te vor ajuta să economisești în mod eficient spațiul dintr-o baie de apartament. 

Ce este un duș walk-in?

Un duș walk-in este practic un spațiu de duș amenajat direct pe pardoseala băii (fără cădiță). Are în general formă dreptunghiulară și este mărginit de doi sau trei pereți și un paravan de duș (perete de sticlă duș), iar scurgerea apei se face printr-o rigolă de duș montată în pardoseală.

Nu-i de mirare că, datorită dimensiunilor reduse, un duș walk-in este în prezent din ce în ce mai îndrăgit în amenajarea băilor mici din apartamente sau case.

Cabina de duș walk in creează o senzație de spațiu și lux în baia ta, folosind mai puțin spațiu decât o combinație tradițională de tip cadă/duș. În plus, dușurile walk-in sunt potrivite pentru familiile cu copii mari, care nu mai au nevoie de cadă. În schimb, pentru familiile cu bebeluși, o cadă ar fi mai potrivită. 

Ce avantaje are un duș walk-in?

Un duș walk-in este o modalitate excelentă prin care poți avea o baie curată și confortabilă. Dușurile walk-in oferă o mulțime de beneficii, spre deosebire de dușurile tradiționale, inclusiv ușurința în utilizare, confort și estetică.

Cabinele de duș walk-in sunt ușor de instalat. Pur și simplu urmezi instrucțiunile furnizate de producător și vei putea avea o cabină de duș funcțională și frumoasă în cel mai scurt timp.

Spre deosebire de dușurile tradiționale care folosesc o cădiță înaltă, o cabină de duș tip walk-in oferă flexibilitate și confort. Astfel, dușul este ușor de folosit, nemaifiind nevoie să ridici picioarele atunci când intri în cadă, evitând accidentările.

Cabinele de duș walk-in oferă atât economie de spațiu, ajutându-te să obții un spațiu generos, cât și posibilitatea realizării unui design modern, care să se integreze perfect în întregul design al băii. Spațiul va fi folosit pe verticală și nu pe orizontală, iar cu ajutorul unui paravan de sticlă securizată, vei elibera vizibil spațiul băii. De asemenea, este mult mai ușor de curățat și igienic. 

De ce să alegi un duș walk-in?

Există multe motive pentru care să alegi un duș walk-in în locul unuia standard.

  • În primul rând, lipsa spațiului face aproape imposibilă amenajarea unei căzi de baie. Un duș walk-in îți va oferi mult mai mult spațiu în baia mică, reușind în acest fel să îți eliberezi baia.
  • De asemenea, cabina de duș walk-in are un look minimalist, reușind să transforme cu ușurință designul oricărei băi într-unul modern și elegant.
  • Aspectul cu prag zero al dușului walk-in face ca baia să fie accesibilă pentru toate persoanele, indiferent de nivelul de mobilitate.
  • În plus, o astfel de cabină de duș este mai ușor de curățat. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la curățarea părților laterale sau a fundului cădiței.
baie apartamente noi-bloc nou
Modelul Oslo cu dus walk-in. Plăcile ceramice care imită lemnul urcă pe peretele dușului pentru a obține o atmosfera caldă în baia ta mică.

Cum alegi un paravan dus walk-in?

Atunci când alegi un paravan de duș pentru spațiul băii, să ai în vedere atât elementele stilistice, cât și pe cele practice, cum ar fi dimensiunea și designul. Paravanul de duș din (securizată sau laminată) mărește vizual spațiul, spre deosebire de paravanul de duș tip perete, care separă spațiul, făcându-l mai mic decât este.

Pune această întrebare pe lista de discuții cu arhitectul care-ți va face proiectul de baie cu duș walk-in. Citește aici alte 9 întrebări esențiale pentru amenajare baie.

1 | Dimensiunea dușului

Este important să determini dimensiunea dușului. Pentru o baie de bloc (o baie mică 4mp) dimensiunile potrivite ale paravanului de sticlă au lățime de 70-90cm și 185-200 cm înălțime.

2 | Paravan cu sau fără cădiță

Când vei alege dușul walk-în, vă trebui să decizi dacă vei folosi cadiță de duș (înaltă, joasă) sau nu. Indiferent de alegere te sfătuim să acorzi atenție asupra hidroizolației. Hidroizolația este importantă pentru prevenirea infiltrațiilor de apă, iar panta pentru scurgerea apei și rigola de pardoseală sunt elemente de luat în calcul. Uneori, montatorii uită să efectueze panta de scurgere sau să monteze rigola, de aceea este necesar să fii atent la executarea corectă a manoperei.

3 | Paravan cu ușă sau fără ușă

Când vine vorba de renovarea sau proiectarea unei băi, spațiul este adesea limitat, iar un paravan de duș proiectat eficient poate ajuta în acest sens. În funcție de poziționarea dușului, vei putea alege un paravan de duș cu ușă sau paravan de duș fără ușă. Cel cu ușă necesită mai mult spațiu pentru a se închide și deschide.

Pentru varianta fără ușă, poți opta pentru un paravan de sticlă fix, mai exact un paravan independent cu profil compensator de fixare pe perete și bară stabilizatoare, ce are o înălțime standard de 2000 mm și sticlă de 8 mm acoperită cu strat de protecție. De asemenea, pentru a compensa lipsa spațiului, poți alege un paravan cu ușă fix plus mobil sau un paravan glisant, pentru a “închide” dușul atunci când nu este folosit. 

4 | Feronerie și accesorii

Un ultim aspect de care să ții cont, îl reprezintă feroneria și accesoriile unui paravan de duș. Acestea vor reîmprospăta baia, având un impact uriaș asupra spațiului. De exemplu, încorporarea feroneriei negre sau aurii în profilul de fixare pe perete, bara stabilizatoare sau balamalele și mânerele ușilor pivotante sau glisante, vor defini aspectul general al băii, creând un spațiu coeziv și un stil raționalizat.

modele de bai-dus walk in
Model Singapore– model baie moderna din colectia baielapachet.ro

Cum amenajezi corect un duș?

Cabinele de duș walk-in sunt grozave pentru a face baia să pară mai mare și mai modernă. Cu doar câțiva pași, ai putea chiar să finalizezi pe cont propriu actualizarea zonei de duș. 

1 | Turnarea șapei

O primă etapă pentru amenajarea corectă a dușului, constă în turnarea șapei pentru a pregăti spațiul băii ce urmează a fi finisat.

2 | Sistemului de scurgere

O altă etapă importantă, este realizarea unui sistem de scurgere adecvat. Acest lucru va fi efectuat cu o rigolă ce permite o bună scurgere a apei. De regulă, panta de scurge este localizată în zona în care se regăsesc instalațiile de canalizare.

3 | Hidroizolarea baii

Un pas obligatoriu în amenajarea unui duș walk-in, este hidroizolarea baii pentru a preveni infiltrarea apei în peretii vecini sau în tavanul apartamentului de sub tine. În caz contrar, vei avea pereți cu mucegai iar tavanul băii vecinului va fi plin de infiltrații. Hidroizolația se aplică pe întreaga suprafață a pardoselii, precum și pe pereții din zona dușului, pereți ce sunt expuși la contactul cu apa. La îmbinarea dintre pardoseală și pereți, precum și pe colțurile pereților ce intră în contact direct cu apa, se montează o bandă hidroizolantă.

4 | Montarea plăcilor ceramice

Montează plăci ceramice, fie gresie, mozaic sau un alt material preferat. Placarea trebuie să se realizeze cu un adeziv special, ținând cont de plăcile folosite, însă suficient de flexibil pentru o bună aderență față de hidroizolație.

5 | Montarea paravanului de sticlă

Ultimul pas constă în montarea paravanului de sticlă, pentru a proteja baia împotriva picăturilor de apă. Montarea se realizează urmând instrucțiunile primite de la producător.

valencia-faianta-bej-baie-crem-cu-maro-faianta-baie-crem (4)
Model Valencia – pentru bai cu bej si maro – colectia baielapachet.ro

Sfaturi pentru un duș funcțional

Dușurile walk-in nu sunt doar sunt minimaliste, moderne și elegante, ci și funcționale.

Nu bloca intrarea in duș

Grație amplasamentului pe colț, dar și paravanului de duș din sticlă cu sau fără uși, dușul va fi mai ușor de accesat. Pentru a nu obtura intrarea în spațiul de duș cu obiecte sanitare, asigură-te că lași cel puțin 60 cm liberi pentru a intra lejer.

Folosește o rigolă generoasă

O cabină de duș funcțională necesită o izolare corectă a spațiului din apropierea dușului, precum și o pantă pentru scurgerea apei, pentru a preveni deteriorarea stratului de suport și infiltrațiile la vecini. De asemenea, este necesară o rigolă mare, generoasă, pentru a permite scurgerea apei. 

Atentie: Dacă meșterii îți greșesc panta spre rigolă, atunci va trebui să spargi și să o refaci, sau să montezi o cadita de duș care vine deja cu panta de scurgere.

Plăci ceramice pentru pardoseală

Plăcile ceramice sunt materialul ideal pentru podelele de duș, atunci când nu optezi pentru o cădiță specială pentru dușul walk-in. Plăcile sunt durabile și necesită întreținere redusă. Ele pot rezista la temperaturi ridicate și umiditate și sunt rezistente la pătare și zgârieturi, facilitând curățarea.

Folosește paravan anti-stropi

Paravanul si ușile de duș sunt o modalitate excelentă de a adăuga intimitate dușului tău, oferind în același timp o protecție în plus împotriva răspândirii picăturilor de apă peste tot în baie.

Portprosop-ul aproape de duș

Adăugă portprosop-ul de baie în dreptul sau cât mai aproape de duș, pentru a-l accesa cu ușurință. Avantajul acestuia este că poate fi amplasat oriunde în baie, în zona dușului, fără să ocupe mult spațiu.

Întreține dușul walk-in

Pentru a menține și întreține dușul walk-in într-o baie de bloc, nu permite acumularea umezelii. Dacă ai posibilitatea, după fiecare duș, deschide geamul și lasă baia să se aerisească. În lipsa unui geam, poți lua în considerare instalarea unui sistem de ventilație pe perete sau în conducta de aerisire. De asemenea, poți folosi un dezumidificator electric.

Dușurile necesită curățare săptămânală. Cu ajutorul unor produse profesionale și o lavetă moale, vei putea îndepărta cu ușurință resturile de săpun și orice alte reziduuri depuse de apa calcaroasă. Poți urma acest procedeu atât pentru paravanul de sticlă, cât și pentru pereții dușului. Șterge zonele curățate cu o racletă sau lavetă curată, pentru a preveni uscarea picăturilor de apă și formarea acelor pete albe, rezultate în urma uscării apei calcaroase.

valencia-faianta-bej-baie-crem-cu-maro-faianta-baie-crem (7)
Model Valencia de baie crem cu maro din colectia baielapachet.ro

Modele de băi cu duș walk-in

Noi credem că amenajarea băii contează. Așadar, in colecția noastră, avem o serie de modele de băi cu duș walk-in. Tu pe care îl preferi?

Un duș walk-in în loc de cadă!

Profită la maxim de spațiul din baia ta mică de 3 mp și eliberează cât mai mult pardoseala. Instalează o ușă de duș din sticlă fixă sau mobilă pentru eficientizarea spațiului. De asemenea, dușurile walk-in sunt incredibil de ușor de curățat, ceea ce le face o alegere inteligentă pentru cei care își doresc băile impecabile.

4 thoughts on “Duș walk-in: o soluție salvatoare pentru băile mici de bloc!”

  1. Bună seara,
    Ar fi o idee buna sa zidim o parte din peretele dusului walk în, iar în continuare spre tavan aa punem sticla?

  2. Ce dimensiuni recomandați la un paravan de sticlă, pentru duș walk? De 90cm lățime este suficient, pentru a evita împrăștierea stropilor în toată baia?

    1. Un panou de sticlă nu va împiedica complet împrăștierea stropilor în baie. În ceea ce privește dimensiunea paravanului, depinde foarte mult de cât de mare este baia ta. Ca regulă generală, vei alege o dimensiune de paravan care să-ți permite un access comfortabil în duș. Dacă peretele pe care stă dușul are 1.50m atunci vei avea nevoie de 70 cm spațiu de access și 80 cm paravan de duș. În ambientele noastre “Baie la Pachet” pentru amenajări băi mici de bloc noi folosim doar paravane de 80 cm.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top