Lipsa spațiului, lumina naturală limitată și numărul de corpuri pentru depozitare, fac dintr-o baie mică un proiect de amenajare dificil. Dar cu câteva idei de amenajare alese corect, baia mică va părea mai luminoasă și mai spațioasă.
Amenajări băi mici de bloc, pe scurt: Alege culori deschise, joacă-te cu materiale texturate și plăci ceramice mari, renunță la cadă și alege obiecte sanitare, mobilier și accessorii cu dimensiuni potrivite și design modern.
Primul lucru pe care vei vrea să-l faci este să te decizi la un stil de amenajare pentru baia ta. Preferi un aspect tradițional în care totul este ordonat? Sau preferi să dispui de un spațiu liber, care să nu fie deloc inundat de accesorii? Avem câteva idei pentru amenajări baie mici de bloc pregatite pentru tine.
O baie mică și înghesuită poate fi descurajantă, dar cu câteva modificări cheie poate fi transformată într-o baie modernă mica dar elegantă. Băile de bloc nu depășesc, de cele mai multe ori, dimensiuni 3 sau 4 mp. Însă acest lucru nu presupune ca designul spațiului să fie unul plictisitor. Și tu poți transforma baia ta într-un spațiu frumos și modern, folosindu-te de câteva soluții inteligente de depozitare și idei creative.
17 Idei: amenajare baie mică dar eficientă
Iată 17 idei de amenajare a băii mici, pe care să le poți pune chiar acum în practică. Vrem să te ajutăm să valorifici spațiului disponibil și să transformi cu ușurință chiar și cele mai mici încăperi. Baia ta mică poate fi următoarea ta cameră preferată.
1 | Utilizează culori deschise
Majoritatea băilor de bloc nu au ferestre sau au geamuri foarte mici, lumina naturală fiind aproape inexistentă. În acest caz, poți face camera să se simtă mai mare și mai luminoasă, folosind culori deschise. Dacă dorești să îți decorezi baia în nuanțe deschise, alege maxim două culori simple și o textură. Albul este o alegere clasică de culoare și se potrivește de minune cu aproape orice stil de decor. Dacă vrei să devii mai îndrăzneț, încearcă să adaugi nuanțe de albastru sau verde. Aceste culori nu vor copleși camera; ele vor completa în schimb restul spațiului.
Dacă îți dorești o baie prietenoasă și o atmosferă relaxantă, alege culori calde și texturi de lemn. O vopsea de perete gri ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a echilibra luminozitatea camerei.
2 | Folosește textura
Cu puțină creativitate, poți accentua anumite zone din baie, precum zona din spatele chiuvetei sau cea de pe peretele dușului, folosind plăci ceramice cu model pentru un aspect texturat.
De asemenea, nu uita de tapet! Este o modalitate accesibilă de a-ți actualiza baia și a folosi textura pe spații mici, oferind astfel particularitate băii tale. Indiferent că alegi un model îndrăzneț sau o schemă simplă de culori, tapetul reprezintă o alegere excelentă.
3 | Folosește plăci ceramice de dimensiuni mari
Plăcile ceramice mari sunt o alegere excelentă pentru micile tale proiecte de renovare baie. Sunt durabile, versatile și accesibile și pot transforma total o baie mică de bloc, creând senzația de spațiu mărit și aerisit. De asemenea, folosind plăci mari, vei putea avea rosturi cât mai puțin vizibile. Nu ignora faptul că plăcile mici au mai multe rosturi, ceea ce face ca spațiul să pară înghesuit şi strâmt. De aceea evită să folosești plăcile mici pe toți pereții băii.
4 | Folosește faianța doar unde este necesar
Folosește faianța doar unde este necesar, pentru a nu îngreuna aspectul vizual al băii. Vei reduce totodată cheltuielile aferente plăcilor de faianță. Alege modele de faianță moderne, la duș și în fața chiuvetei și mergi cu faianța până în tavan, pentru a nu fragmenta vizual peretele. Nu uita că în spatele faianței vei avea nevoie de hidroizolație făcută cu răspundere, pentru a nu inunda vecinii.
Folosește lavabil pe restul pereților pentru a deschide spațiul. Recomandăm un finisaj eggshell (satinat), ce are un aspect ușor lucios și reflectă frumos lumina.
5 | Eliberează pardoseala
Păstrează pardoseala cât mai liberă și folosește o gresie cât mai simplă, pentru a face baia să pară mai mare. Cu cât punem mai multe obiecte pe pardoseală, cu atât ne vom simți sufocați și ne vom împiedica de toate cele. Pentru a crea senzația de spațiu generos, nu monta multe lucruri pe pardoseală. De preferință folosește obiecte sanitare și accesorii suspendate.
6 | Duș în loc de cadă
Nu dispui de spațiu suficient în baie? Renunță la cadă și folosește un duș walk-in. Paravanele de duș, fixe sau mobile, cu o ușă din sticlă, oferă o soluție simplă și decorativă pentru a mări spațiul. Încearcă să profiți de spațiul vertical folosind o cabină de duș mai degrabă decât o cadă. De asemenea, vei elibera si mai mult pardoseala. Un walk-in shower este mai ușor de folosit, de curățat și eliberează spațiul băii.
7 | Alege o chiuvetă pe blat
Montând chiuveta pe blat, vei elibera cât mai mult spațiul de sub chiuvetă, obținând în acest fel mai mult spațiu pentru depozitare. Folosește chiuveta cu colțuri rotunjite pentru un aspect vizual plăcut.
8 | Montează o baterie de perete
Montarea unui robinet pe perete înseamnă că vei putea alege o chiuvetă mai îngustă, ceea ce economisește în mod natural spațiul general. Chiar dacă baia ta este tradițională, robinetele funcționează în orice mediu și adaugă o notă de clasă.
9 | Montează un vas de toaletă care se subțiază la bază
Instalează un vas de toaletă care se subțiază la bază (spre pardoseală) pentru a elibera cât mai mult spațiul de pardoseală. În plus, genul acesta de vas pare și mai mic, fiind mai puțin voluminos.
10 | Oglinzi generoase
Oglinda este un articol util pe care îl poți folosi pentru a crea un sentiment de spațiu într-o baie mică. . Oglinzile sunt grozave pentru a reflecta lumina în cameră și pentru a face o baie să pară mai mare decât este în realitate. Și până la urmă, cine nu îți dorește o oglindă mare în baie?
11 | Folosește cel puțin două surse de lumină
Având prea puțină lumină naturală (și uneori chiar deloc), caută soluții eficiente pentru iluminat baie înainte să începi să îți amenajezi baia. Folosește cel puțin două surse de lumină, poziționate astfel încât să obții cantitatea potrivită de lumină naturală. Instalează spoturi în tavan, în loc de plafonieră. De asemenea, folosește becuri cu lumină tip “alb cald” și o bandă cu lumină led în spatele oglinzii sau sub a dulapului suspendat.
12 | Utilizează dulapuri și rafturi suspendate pentru depozitare
Depozitarea este întotdeauna o problemă pentru băi, mai ales atunci când vine vorba despre amenajare baie mică 3 mp. Folosește dulapuri și rafturi suspendate pentru a depozita articolele de toaletă și prosoapele. Spațiile de depozitare sub chiuvetă sau deasupra toaletei nu vor ocupa mult spațiu și arată plăcut.
13 | Adaugă accesorii în culori calde și texturi care imită lemnul
Accesoriile în culori calde și texturi care imită lemnul, reprezintă o modalitate grozavă pentru a adăuga personalitate oricărei încăperi. O podea cu gresie ce imită lemnul, un blat pentru chiuvetă sau alte accesorii în culori calde, vor oferi băii mici un aspect de baie modernă, o senzație caldă și senină.
Un corp suspendat pentru chiuvetă ce imită lemnul, va încălzi spațiul, mărind senzația de confort, în special pentru cei mici.
14 | Folosește accesorii mici
Pentru a face ca baia să arate atractiv, adaugă câteva accesorii mici, de preferat suspendate, pentru lucrurile de zi cu zi: inel port prosop, suport pentru hârtie igienică, periuțe de dinți sau pentru săpunul lichid.
15 | Folosește un radiator-port prosop
Radiatoarele cu port prosop sunt grozave pentru spații mici în care spațiul este limitat. Acestea încălzesc spațiul și usucă prosopul. Vei putea renunța astfel la bare de prosop, economisind spațiu și integrând în design un accesoriu practic și estetic.
16 | Alege finisajul ușii de baie în culorile pereților băii
Pentru a crea continuitate și a nu fragmenta spațiul, alege finisajul ușii de baie ținând cont de culorile pereților băii. Spre exemplu, folosește o ușă albă dacă ai ales tonuri de gri, bej sau alb în designul spațiului.
17 | Folosește iluzii optice pentru a crea un spațiu vizual mai mare
Când alegi faianța pentru baie, poți utiliza iluziile optice pentru a crea un sentiment de spațiu mai mare. De exemplu, liniile orizontale pot ajuta la mărirea aspectului băii, iar plăcile de faianță de tip metrou sunt o opțiune atemporală.
Pentru a preveni ca designul să arate prea gol sau sec, încorporează materiale naturale pentru a adăuga straturi de textură și căldură spațiului. Finisajele de imitație de lemn sau plantele mici pot ajuta la unificarea spațiului.
Amenajarea sau redecorarea unei băi de mici dimensiuni îți dă bătăi de cap?
Uneori poate fi greu să potrivești toate materialele în baie pentru a obține o baie modernă. Dacă ai un spațiu mic, atunci este timpul să fii creativ în ceea ce privește locul în care te relaxezi după o zi grea la job. În astfel de situații, pe cat posibil apelează la un designer de interior sau cumpără ambiente deja create pentru tine. O baie funcțională nu înseamnă neapărat să cheltuiești mii de lei. Uneori, schimbările simple pot contribui în mare măsură la a-ți face baia să devină mai funcțională și mai primitoare.
Te rog, citeste si articolul Baie noua, fara stres: 3 Idei si sfaturi pentru amenajarea baii pentru a optimiza procesul de renovare.