Amenajarea unei băi mici poate fi uneori dificilă și este esențial să alegem decorul și aspectul corect. Chiar dacă băile mari reprezintă un lux, credem că băile mici și compacte pot fi la fel de glorioase, având un imens potențial de explorat.
Pe scurt: pentru a scoate în evidență baia ta mică și pentru a-i adăuga un strop de fler, joacă-te cu modele diferite de gresie și faianță. Există multe tipuri diferite de plăci, de la plăci clasice alb-negru până la mozaicuri colorate. Dacă ești în căutarea a ceva mai puțin extravagant, verifică plăcile de marmură pentru atractivitatea lor atemporală. Ai putea opta, de asemenea, pentru modele de faianță ce imită lemnul natural în locul pereților vopsiți, de exemplu. Sau poate folosești plăci mari de gresie, interesante, pentru a schimba total aspectul.
Am adunat o mulțime de idei de băi mici și moderne decorate cu gresie și faianță, pentru a te ajuta și a te inspira în amenajarea propriului sanctuar.
Ideile de bază
1 | 35-55% Gresie și faianță
Gresia și faianța reprezintă cca. 35-55% din valoarea totală a unei băi moderne și-ți recomandăm să nu depășești acest raport. Există mai multe tipuri de plăci, ce imită foarte bine sticla, marmura, travertinul, fiecare cu modele și culori unice.
Combină plăcile ceramice cu tapet și/sau vopsea lavabilă pentru un aspect modern.
2 | Folosește culori potrivite
Culorile sunt un aspect important de luat în considerare atunci când proiectezi o baie. Trebuie să ai în vedere modul în care culoarea va afecta starea de spirit și senzația camerei. Amenajarea în culori a unei băi poate ajuta la crearea unui mediu relaxant unde te poți relaxa după o zi lungă de muncă.
→ Alb pentru un aspect curat și proaspăt
Pentru o baie mică, faianța albă arată grozav, oferind un aspect curat și proaspăt, adăugând în același timp profunzime și dimensiune. Plăcile de faianță gri sunt neutre și funcționează bine cu aproape orice nuanță de vopsea. Cele negre adaugă o senzație elegantă și modernă unei băi mici. Sunt perfecte pentru băile care nu necesită multă lumină naturală.
→ Albastru sau verde pentru o atmosferă calmă
Alegerea unei nuanțe calmante de albastru sau verde poate fi o modalitate excelentă în jurul căreia poți contura un colț cromatic de relaxare. Plăcile albastre reprezintă o alegere clasică într-o baie, creând un mediu relaxant și scoțând în evidență efectul calmant al apei. Cu toate acestea, dacă dorești un aspect mai dramatic, modern sau elegant, atunci poți opta pentru o nuanță mai închisă. Nuanțele închise de culoare pot crea un aspect contrastant, însă vor oferi impresia de un spațiu mai mic.
→ Roșu pentru un spațiu extravagant
Faianța roșie creează un spațiu extravagant și un impact vizual puternic. Folosește placa roșie mată, deoarece finisajele lucioase pot părea dure și copleșitoare.
→ Culoarea chitului contează
Poți deveni cu adevărat creativ alegând culoarea chitului doar după ce ai ales modelele de gresie și faianță. Recomandăm să-l păstrezi neutru, pentru un aspect elegant.
3 | Folosește texturile
Texturile plăcilor ceramice sunt adesea trecute cu vederea în planificarea unei băi, dar sunt la fel de importante ca și culorile, formele și modelul plăcilor. Pe lângă adăugarea unui element vizual, textura aleasă poate juca și o funcție practică.
Plăcile ceramice ce imită lemnul adaugă o notă naturală designului, în timp ce mozaicurilor au o textură consistentă, netedă, cu un aspect mat, satinat.
Combinații inspirate
Combinațiile de culori creează o compoziție vizuală izbitoare și armonioasă în orice spațiu, fiind o modalitate excelentă de a decora o baie mică.
→ Combinații de gresie și faianță pentru o baie modernă
Dacă preferi un aspect simplu și modern pentru baia ta, atunci combinație de gresie albă cu gri poate fi o alegere bună. Vei aduce multă lumină și vei obține linii curate și o atmosferă liniștitoare. Tonurile de albastru, verde, galben, portocaliu și roșu aduc un pic de căldură și vitalitate.
Poți combina albul cu verde, ambele fiind două culori complementare care se combină în mod natural. Selectează plăci verzi care sunt vibrante și distractive sau o culoare mai deschisă, care se va combina cu restul decorului.
Faianța albă oferă o nouă interpretare a designului tradițional și este o alegere excelentă pentru băile cu decor minimal.
Cu o paletă neutră, plăcile albe și bej creează o senzație curată, minimalistă în orice spațiu.
→ Combinații de gresie și faianță pentru o baie vibrantă
O paletă de culori îndrăznețe creează un aspect vibrant care îi va face pe toți să zâmbească. Tonurile portocalii și roșii lucrează împreună frumos într-un design de baie, în timp ce albastrul aduce o senzație proaspătă și energizantă. Galbenul și griul sunt un duo dinamic care aduce căldură și veselie în orice spațiu. O podea galbenă asociată cu un perete gri, sau invers, fac o baie veselă.
Modele gresie si faianta baie mica
Modelul si calitatea placilor ceramice conteaza. Mai jos iti vom arata cateva modele pe care le poti comanda din magazinele de materiale cunoscute (Leroy Merlin sau Dedeman) sau in showroomurile si punctele de distributie ale producatorilor de lux.
→ Modele gresie tip parchet Leroy Merlin
Fie că îți dorești culori calde sau culori reci, poți opta pentru un model de gresie tip parchet cu design modern. Iată ce modele am găsit la Leroy Merlin:
→ Modele gresie tip marmură Leroy Merlin
Pentru o atmosferă elegantă, poți opta pentru un model de gresie tip marmură. Iată ce modele am găsit la Leroy Merlin:
→ Modele de gresie și faianță premium pentru băi moderne
În modele noastre de băi la pachet folosim întotdeauna plăci ceramice premium, de la producători renumiți. Din experiența acumulată în ultimii 14 ani, am observat că o placă ceramică de calitate este mai rezistentă și mai ușor de instalat. Iată ce modele de gresie și faianță folosim în baile mici de apartament:
Creează-ți propriul design
Înainte de a te apuca de renovarea unei băi moderne, este indicat să ai în vedere alegerea unor modele de gresie și faianță, pentru a crea propria combinație de culori și un design inedit. Astfel, pentru a-ți veni în ajutor, te sfătuim să urmezi câțiva pași simpli:
- Creează-ți un board pe Pinterest cu idei interesante;
- Vizitează showroomuri și depozite pentru a vedea materialele disponibile – pune gresia și faianța una lângă cealaltă și vezi cum arată împreună. Alege mai multe opțiuni, pentru a le combina ținând cont și de stilul de amenajare al băii tale;
- Cere sample-uri și mergi cu ele acasă – așează-le în baie și vezi cum se combină pentru a lua decizia corectă;
- Ia decizia după 3-4 zile. Dacă încă îți place combinația plăcilor, mergi și comandă-ți gresia și faianță, plasează comanda, după ce ai verificat inițial termenii de livrare.
Sfaturi și trucuri
Pentru băile mici, examinarea completă a spațiului și alegerea culorilor în consecință, reprezintă cheia unei amenajări de succes. Îți recomandăm câteva sfaturi și trucuri, care te vor ajuta să lucrezi cu nuanțele plăcilor, într-o baie mică de bloc:
- Alege culori uni pentru gresie și faianță (fără multe detalii sau decorațiuni);
- Inserează texturi (gen mozaic) doar pe suprafețe mici pentru o zonă de efect;
- Nu folosi mai multe culori pe un singur perete;
- Dacă poți, folosește același design al plăcilor pe pardoseală și pe perete, pentru a crea impresia de spațiu generos;
- Nu folosi faianța peste tot. Combină plăcile cu lavabil acolo unde nu intră în contact direct cu apa;
- Folosește lumini potrivite, pentru a face ca întregul spațiu să se simtă mai mare.
Concluzie
Un spațiu mic nu trebuie să arate aglomerat sau să se simtă înghesuit. Noi credem că baia ta mică poate emana stil și rafinament cu ajutorul unor combinații potrivite de gresie și faianță, cu diferite culori, forme sau texturi.
Amestecate cu accesorii bine alese, plăcile de gresie și faianță vor reuși să transforme chiar și cele mai mici și modeste băi, într-un spațiu de invidiat.
Amenajarea unei băi mici ar trebui să păstreze un aspect simplu. Dacă alegi un aspect complicat, atunci ar putea deveni mai greu să găsești tot ce ai nevoie. Așadar, încearcă să te concentrezi pe găsirea echilibrului potrivit între funcționalitate și estetică. Pentru a te asigura că profiți la maximum de o baie mică, poți solicita ajutorul unui designer de interior sau cumpăra ambiente de amenajare, deja create pentru tine de arhitectul nostru Alex Petrea.