“Vreau să renovez baia (o baie mică și în unghiuri, mai ciudățică). Întrebarea mea este: știți cumva dacă exista perete de duș pivotant (ca atunci când nu face nimeni duș sa împingem ușa către perete pt a largi spațiul din baie)?” – Andreea
Am primit recent acest mesaj pe Whatsapp. Dacă și tu cauți un paravan de duș pentru a face mai mult spațiu în baie, îți voi arăta în acest articol ce opțiuni ai la îndemână.

Ce este un paravan de duș (walk in)
Posibil ai mai auzit de paravanele pentru duș de tip walk-in, însă nu știi exact la ce folosesc. Ei bine, paravanul de duș este o foaie din sticlă sau din plexiglas care blochează apa să se răspândească în restul băii. Dușurile de tip walk-in nu sunt ca o cabină clasică și, de regulă, latura dușului dintre baie trebuie acoperită, astfel riști să uzi toată baia.
Uneori, acest paravan poate fi zidit parțial sau total, însă în acest articol vorbim doar de cele din sticlă (transparente). Spre deosebire de cabina de duș, paravanul de duș de tip walk-in nu are ușă și, așa cum am menționat, are rolul de a opri apa să se împrăștie în baie și de a delimita vizual dușul.
Modele pereti de dus
Daca cauti modele de bai cu dus si te-ai decis sa mergi pe varianta unui dus walk in si ai pornit deja in cautarea celor necesare pentru amenajare, trebuie sa stii ca exista 3 mari tipuri de paravane dus walk-in (fara usi) de care te poti folosi. Acestea pot fi din sticla securizata (varianta pe care ti-o recomand si eu) sau plexiglas. Iata care sunt aceste modele:
a) Paravan fix. Se monteaza fix pe perete sau pe pardoseala si nu se poate muta. E simplu si elegant, confera un aspect modern baii, insa daca alegi varianta asta trebuie sa te asiguri ca trasezi o separare eficienta intre zona de dus si restul baii.
b) Paravan culisant (glisant). Acesta are un panou cu design modern care gliseaza pe o sina sau o rola, ceea ce face ca accesul in zona de dus sa se realizeze usor. Curatarea este la fel de comoda ca in cazul celorlalte optiuni.
c) Paravan pliabil (pivotant) din doua bucati. Acesta se monteaza pe perete si cele doua parti pivoteaza in jurul unui ax (cu balamale) pentru a permite accesul in zona de dus. Daca spatiul de la dus e mai mic sau vrei o intrare larga, aceasta optiune ar putea fi cea mai potrivita.
In final, alegerea tine de preferintele tale, de dimensiunea baii, precum si de banii pe care esti dispus sa-i cheltui pentru amenajare.
Paravan dus sticla vs. plexiglas
Cand sunt puse in fata deciziei de a alege un paravan din sticla sau din plexiglas pentru dus, foarte multe persoane nu stiu ce sa aleaga sau dupa ce criterii sa faca alegerea.
Iată câteva aspecte de luat în considerare pentru fiecare opțiune:
Paravan dus sticlă securizată:
- Aspect estetic: Sticla are un aspect mai elegant și modern, și poate da un aspect mai sofisticat băii tale.
- Durabilitate: Sticla securizată este rezistentă la zgârieturi și uzură, și are o durată de viață lungă.
- Ușurința în curățare: Suprafața netedă a sticlei face curățarea mai ușoară, iar sticla este rezistentă la pete și murdărie.
- Transparența: Sticla permite o mai bună transparență și luminozitate în baie.
Paravan din plexiglas:
- Cost: Plexiglasul este adesea mai accesibil din punct de vedere financiar decât sticla securizată, ceea ce poate fi un factor important dacă ai un buget restrâns.
- Rezistență la impact: Plexiglasul este mai rezistent la impact decât sticla și poate rezista mai bine la lovituri și ciocniri.
- Greutate: Plexiglasul este mai ușor decât sticla, ceea ce poate face instalarea mai ușoară și mai sigură.
1 | Paravan fix din sticla
De ce ți-ar plăcea un paravan de sticlă fix (vs cabina de dus):
- fiind transparent, creează senzația de mai mult spațiu în baie
- pentru ca e minimalist, se potrivește cu succes în orice baie
- e ușor de curățat (ai o singura foaie de geam de curățat)
- se poate gasi in dimensiuni variate: cele mai populare dimensiuni sunt 80 x 195 cm, 90 x 195 cm, 100 x 195 cm, 120 x 195 cm, 140 x 195 cm.
Detalii paravan sticla (fix)
- detalii instalare: te poți bucura de paravanul de duș preferat, instalat direct pe cădița de duș sau direct pe pardoseală, in funcție de preferințele tale (totusi, ține cont că sunt modele diferite)
- detalii prindere: mecanismul de prindere nu este deloc greoi, nu ocupă mult loc și nu atrage atenția asupra lui, fiind ideal și pentru băile minimaliste (are o bara metalică în partea de sus și un profil vertical pe perete)
- detalii materiale si finisaje si culori posibile: în ceea ce privește culorile, pentru ca paravanul să se potrivească în baia ta, poți alege dintre unul cromat, negru, auriu, alb, iar ca materiale poți opta pentru combinații între aluminiu și sticlă sau aluminiu și inox
- nu există accesorii care să necesite curățare suplimentară sau să ocupe loc care poate fi folosit altfel (mânere, bare etc)
Iti recomand acest paravan atunci când zona dușului este mai departe de ușa. Astfel, în cazul în care cineva stropește în afara zonei dușului, apa se poate duce pe sub ușa de la baie, în holul sau camera vecină afectand parchetul.
2 | Panou glisant
Ai o baie cu dimensiuni atipice și nu găsești o soluție pentru paravanul de duș? Sau poate îți dorești un duș de tip walk-in, limitat de pereți laterali, pe care să-l închizi în partea din față cu panouri. În ambele cazuri, tie ți se potrivește un panou glisant (culisant) despre care iti vorbesc in continuare pe scurt, incat sa intelegi ce avantaje iti poate aduce.
De ce ți-ar plăcea un panou glisant:
- glisează și permite accesul ușor în duș, chiar și în băi foarte mici sau atipice din punct de vedere al poziționării obiectelor sanitare
- are design minimalist
- poti opta pentru un model silențios (nu se aude când îl glisezi) și se plimba stanga – dreapta perfect
- mai are o bulina alba si pentru ca e ușor de curățat
- dimensiuni variate – panoul glisant vine de la producător în câteva variante de dimensiuni, însă se poate ajusta EXACT pe dimensiunea potrivită băii tale, prin glisare
Detalii panou glisant
- detalii instalare: pe cadiță sau, cum iti recomand eu, direct pe pardoseală
- detalii prindere: acest tip de paravan are o bară metalică în partea superioară, care se prinde de partea fixă din perete și care ajută partea mobilă să gliseze
- detalii glisare: glisarea se realizează în partea de jos, cu ajutorul unor role pe care este sprijinită ușa
- detalii materiale si finisaje și culori posibile: negru, inox, cromate, auriu, alb – practic e cam imposibil sa nu gasesti ceva pe gustul tau
Iti recomand acest paravan atunci când zona dusului este LÂNGĂ ușă: în caz că cineva stropește în afara zonei dușului, dusul este închis pe toata latura lungă și apa NU SE VA PUTEA duce pe sub ușa de la baie, în holul sau camera vecină afectand parchetul.
3 | Panou pivotant
Acest model l-am recomandat și Andreei, care ne-a scris pe WhatsApp. Si iti explic imediat de ce am facut acest lucru, cum stii daca e o optiune buna pentru tine si care sunt avantajele pe care le poti avea si tu daca mergi pe varianta asta.
De ce ți-ar plăcea un panou pivotant:
- e funcțional: imediat ce termini dusul îl poți împinge spre perete sa lărgești spațiul funcțional al băii. Daca ai o baie stramta, crede-ma o sa apreciezi fiecare cm, iar trucul acesta cu peretii pivotanti este chiar eficient pentru largirea functionala a spatiului.
- fiind transparent, creează senzația de mai mult spațiu în baie
- are un design minimalist, care se va integra perfect în orice baie mai traditionalista sau moderna
- este ușor de curățat (ai o singura foaie de geam de curatat)
- exista o varietata de dimensiuni: cele mai populare sunt 80 x 140 cm, 90 x 140 cm, 100 x 140 cm, 110 x 140 cm. Cea mai populară variantă pe care noi am folosit-o are o bucată fixă de 15 cm (prinsa pe perete) și 60 cm parte mobila. Insa tu poti alege si un panou dintr-o singura bucata care pivoteaza pe sistemul de prindere de pe perete.
Detalii panou pivotanti
- detalii instalare: iti recomand instalarea direct pe pardoseală
- detalii prindere: acest tip de paravan se prinde doar cu un profil vertical pe perete
- detalii etanșare: nu trebuie să îți faci griji în această privință, întrucât prezintă o garnitură în partea de jos a panoului de sticlă, care blochează stropii de apă
- detalii materiale, finisaje și culori posibile: în ceea ce privește culorile, cele mai populare opțiuni sunt negru, inox, crom, iar ca materiale poți opta pentru sticlă securizată și aluminiu sau inox.

Cum aleg un paravan de dus?
Ce trebuie de luat în considerere atunci când alegem un paravan walk in:
- materialul din care este realizat: noi lucram mai degraba cu sticla securizată decat cu plexiglas
- tipul de paravan: fix, glisant, pivotant
- dimensiunile paravanului: potrivite spatiului tau astfel incat sa asiguri un minim de 70 cm access in dus.
- unde va fi amplasat dușul (mai aproape sau mai departe de intrarea în baie)
- materialul din care este realizat profilul paravanului
- diverse opțiuni, cum ar fi tratamentul anticalcar ce permite curățarea mai ușoară a paravanului și nu permite calcarului să adere.
Paravan dus vs cabina dus vs cada
Ideal ar fi sa le ai pe amandoua, insa baile noastre sunt, in general, mici. Asa ca va trebui sa alegi.
Cada in baie
Cada se potrivește băilor cu dimensiuni mai mari de 4 mp și e preferata de persoanele care au timpul pentru a se relaxa într-o baie cu spumă.
Cabina de duș
Cabina de duș este potrivită tuturor tipurilor de băi, chiar și celor de dimensiuni mici și este ideală dacă nu vrei să faci alte modificări în baie. Gasesti usor cabine de dus moderne, frumoase si ergonomice, usor de integrat in amenajarea totala a baii.
Paravanul de duș
Paravanul de duș este perfect pentru băile moderne, minimaliste, însă ține cont că trebuie să modifici înclinația pardoselei în zona în care va fi situat, pentru ca apa să se poată scurge în rigolă. Altfel, vei fi nevoit sa instalezi un prag dus walk in care va arata total inestetic.
Alege baia cu paravan dus (tip walk-in)
Acum, dupa toate aceste comparatii, poate ca deja inclini decizia spre un anumit tip de paravan de dus. Sau poate ca te-ar interesa sa vezi concret mai multe modele de bai cu diferite tipuri de paravane sa-ti fie mai usor sa faci alegerea. Noi folosim toate aceste tipuri de paravane in amenajarile de bai, asa ca sigur avem o o optiune care sa se potriveasca cel mai bine spatiului tau si preferintelor tale de gust si functionalitate.
Nu putem vorbi despre cel mai bun tip de paravan de dus pentru ca in realitate fiecare varianta are avantaje si dezavantaje. In schimb, trebuie sa-ti ghidezi decizia dupa niste repere clare pentru ca la final sa te poti bucura de o baie de vis.
Vino sa vezi ce modele de bai avem noi in oferta, iar daca ai nevoie de ajutor in alegerea modelului potrivit, iti sunt la dispozitie. Spune-mi cum vrei sa fie viitoarea ta baie noua, iar noi iti putem aduce toate materialele care intra in amenajarea baii, in baza designului dorit.