Renovare baie apartament bloc: 9 întrebări esențiale

Vrei o baie modernă?

Renovarea băii de bloc poate fi o provocare, dar cu un plan bine gândit și câteva sfaturi utile, poate deveni o experiență plăcută. În acest articol, vom discuta despre cele 9 întrebări esențiale pe care trebuie să le puneți înainte de a începe amenajarea băii dumneavoastră mici de bloc. Pentru ca… Nu crezi că amenajarea băii contează?

design bai pe comanda-baie la pachet (5)
Model baie personalizata – vezi toata colectia de bai personalizate

Renovare baie apartament bloc: 9 întrebări și idei pentru șantierul din baie

Dacă ai o baie înghesuită sau ineficientă și dorești să o modernizezi, atunci remodelarea ei poate fi cea mai bună soluție. Știu că te grăbești și vrei să ai baia nouă gata cât mai repede. Însă nu începe șantierul imediat ce ai designul gata.

Înainte de a începe șantierul, este important să ai pregătită o listă cu întrebări, atât pentru arhitect și constructor, cât și pentru tine.

Pentru arhitect: despre design baie

Pentru idei de amenajare de calitate și recomandări de modele de băi mici nu evita să lucrezi cu un designer sau arhitect. Discuția cu specialistul este esențială și va cuprinde toate detaliile referitoare la stilul de amenajare pe care ți-l dorești. Asa ca fii pregatit pentru discutia cu arhitectul tau.

Ce fel de atmosferă vrei să obții?

Îți dorești un design clasic? Sau preferi stilul de băi moderne?

Vei folosi placi ceramice sau preferi o amenajare baie fara faianta?

Cauti modele de băi cu cadă sau idei de băi cu cadite de dus?

Preferi o cada freestanding sau o varianta de cada incastrata?

Ce culori preferi pentru gresie și faianță?

Ce corpuri de iluminat baie iti plac?

Sunt multe întrebări de discutat. Însă nu te opri aici!

renovarea baii de bloc-modele bai-baie la pachet
Model baie personalizata – vezi toata colectia de bai personalizate

După stabilirea unei idei de baie mică, discută urmatoarele întrebări cu arhitectul care îți va face proiectul de design al băii:

1. Bugetul potrivit pentru renovarea băii de bloc – la ce să te aștepți pentru baia ta?

Odată terminat proiectul băii, arhitectul te va ajuta să îți faci o idee corectă asupra bugetului amenajării. Acesta îți va putea spune cât costa materialele într-o baie modernă mică. Vei știi astfel care este bugetul pe care trebuie să îl aloci la începerea lucrărilor din baie.

2. Ce cuprinde lista completă de materiale și obiecte sanitate și care sunt cantitățile necesare?

Procesul de amenajarea baii este complex. De aceea, este necesar să cunoști lista completă de materiale și cantitățile necesare. Asigură-te că lista cuprinde atât:

  • Materialele evidente:
    • gresie și faianță
    • obiecte sanitare
  • cât și materialele “ascunse”:
    • chit și adezivi
    • benzi de colț
    • hidroizolație (foarte puțini proprietari știu despre necesitatea hidroizolării spațiului băii, însă este o etapă importantă pentru tine, dacă nu vrei să-ți inunzi vecinii)
    • materiale necesare pentru refacere a instalațiilor sanitare, termice și electrice

3. Care sunt termenele de livrare a materialelor?

Sunt foarte multe motive care pot intarzia un santier. Intarzierea materialelor este unul dintre ele.

Asigură-te că termenele de livrare a materialelor se potrivesc planului de amenajare. Este important ca materialele să ajungă în șantier ÎNAINTE de începerea lucrărilor. Altfel, chiar și un singur material lipsă (spre exemplu, sistemul încastrat de la bateria de chiuvetă montată pe perete), riști oprirea lucrărilor. De aceea, iti recomand sa citesti despre pachetul complet renovare baie in 2023 si sa eviti costuri ascunse si intarzieri in santier.

Sigur, sunt multe întrebări pe care le poți pune în prima etapă de amenajare a băii mici. Am scris mai multe detaliile în articolul TOP 6 Pași în amenajare baie mică (idei și sfaturi în 2023).

valencia-faianta-bej-baie-crem-cu-maro-faianta-baie-crem (5)
Model Valencia de baie crem cu maro din colectia baielapachet.ro

Pentru firma de amenajări băi: despre șantier

Întrebările pentru cei care se vor ocupa de șantier depind foarte mult dacă vei alege să lucrezi cu o singură echipă de construcții sau vei contracta echipe specializate pentru fiecare etapă. Pentru oricare din variante vei alege, asigură-te că vei știi:

4. Care este lista completă a lucrărilor realizate?

Înainte de începerea șantierului, stabilește cu echipa de constructori lista lucrărilor ce urmează a fi realizate. Clarifică dacă lista este completă și include:

  • desfacerea finisajelor vechi
  • realizarea traseelor pentru lavoar sau duș
  • finisarea băii
  • montarea obiectelor sanitare (cada, paravanul de duș, lavoarul și bateria)
  • montarea mobilierului
  • montarea luminilor

Stabilirea listei complete a lucrărilor realizate te va scuti de timp pierdut pe discuții și re-negocieri care pot apărea odată demarată lucrarea de reamenajare a băii.

5. Cât costă manopera și cât durează execuția?

Fiecare etapă a reamenajării cuprinde o succesiune de lucrări cu timp de execuție diferiți. Discută cu firma de amenajări, cât este prețul manoperei și care sunt timpii de execuție ai lucrării. Vei avea astfel o idee generală asupra prețurilor aferente remodelării băii și a perioadei în care te vei putea relaxa în noua încăpere.

Te rog, citeste si articolul Baie noua, fara stres: 3 Idei si sfaturi pentru amenajarea baii pentru a optimiza procesul de renovare.

6. Lista de cantități: ce materiale vei folosi pentru amenajare?

Înainte de a începe etapele de demolare și desfacere a finisajelor băii vechi, de refacere a instalațiilor, pregătirea băii pentru finisare, refinisare și montarea obiectelor sanitare, asigură-te că dispui de toate materialele necesare.

Știi deja că arhitectul îți va da o listă generală cu astfel de materiale, însă situația în șantier diferă de la caz la caz. Poate arhitectul a omis niște materiale, sau constructorul îți poate sugera materiale suplimentare.

Mai bine cere această listă constructorului de la bun început. Vei afla astfel și cât costă achiziția acestor materiale, pentru definitivarea bugetului.

baielapachet-amenajare apartament in bloc nou
Model baie personalizata – vezi toata colectia de bai personalizate

Pentru tine: întrebări organizatorii

Pentru etapa de remodelare a băii, nu este suficient să primești răspunsuri doar de la arhitecți sau firme de construcții, ori echipe specializate. Ai câteva întrebări și pentru tine, care te vor ajuta să termini cu succes proiectul de amenajarea baie.

7. Molozul din șantier: cine se ocupă de transport și unde îl depozitezi pe perioada șantierului?

Desfacerea finisajelor vechi, presupune generarea de moloz. Contractează o firmă specializată în debarasarea molozului pentru a elibera baia de resturile rămase în urma amenajării.

Cumpără 50-100 saci de rafie și găsește o zonă pentru depozitarea sacilor cu moloz. Alege un spațiu care să nu încurce bunul mers al lucrurilor.

Dacă firma care se ocupă de moloz va aduce un container special pentru colectarea acestuia, va trebui să vezi unde se poate depozita corect. Dacă depozitezi containerul pe domeniu public, mergi la primărie pentru a face formalitățile și a afla costurile privind depozitarea pe domeniul public.

8. Ce spațiu de depozitare ai pentru obiectele și materialele folosite în timpul lucrării?

Cu siguranță ți-ai achiziționat deja obiectele și materialele necesare pentru reamenajarea băii. Însă, dispui de spațiu pentru depozitarea acestora la tine în apartament?

O variantă potrivită ar fi să verifici dacă furnizorul te poate ajuta cu depozitarea comenzii pentru câteva zile și îți poate livra materialele și obiectele sanitare cu o zi înainte de începerea șantierului.

9. Cum protejezi pardoseala și mobila de praful rezultat în timpul demolării și refinisării băii?

În timpul șantierului, se va produce mult praf din demolarea și refinisarea băi. Nu uita să îți protejezi casa!

Acoperă toată podeaua cu carton, în special zona pe care se merge spre baie. Acoperă mobilierul expus și toate ușile cu folii de plastic. Folosește bandă adezivă pentru a le fixa în jurul marginilor. Îți recomand ca, în partea de jos a ușilor expuse direct, să pui un prosop umed pentru a opri împrăștierea prafului în restul casei. 

Model Marsilia – model baie moderna din colectia baielapachet.ro

Amenajare băi mici de bloc – modele băi (gata de montaj)

Remodelarea băii, deși o sarcină mare, se poate termina cu succes. Acest lucru este valabil atunci când ai răspunsurile clare la cele mai importante întrebări pe care să ți le pui înainte de a începe șantierul. Transformă-ți vechea baie în baia de vis, alocându-ți câteva momente pentru a discuta cu profesioniști și a găsi răspunsuri la întrebări esențiale.

Vrei să economisești timp, bani și să ai o baie modernă rapid?

Hai să-ți salvăm baia mica de bloc. Alege un model de baie mică din colecția noastră online, iar noi îți livrăm TOATE materialele, obiectele sanitare, mobilier și lumini gata de montaj, în 4-5 săptămâni.

2 thoughts on “Renovare baie apartament bloc: 9 întrebări esențiale”

  1. Foarte buna ideea cu cartonul. La ultima amenajare mesterii mi-su stricat parchetul pe hol carand materiale si intrand incaltati.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top